Consultanta juridica

Blocul Național Sindical acordă consultanță juridică membrilor de sindicat care se confruntă cu probleme legate de nerespectarea/încălcarea drepturilor individuale sau colective ce decurg din legislația muncii în general și din contractul individual de muncă în special.

Experții BNS pot fi sesizați prin completarea formularului alăturat pentru spețe legate de desfacerea contractului de muncă, neplata unor drepturi salariale, încălcarea normelor de muncă, sancțiuni disciplinare, încălcarea programului de muncă, etc

 

Biblioteca spete

 1.  Dezlegarea unor chestiuni prealabile de drept privind interpretarea sintagmei „fără încheierea unui contract individual de muncă”, prevăzută de art. 260 alin.(1) lit. e) din Codul muncii, în sensul de a stabili dacă include și situația contractului de muncă suspendat
 2. Interdictii cu titlu imperativ prevazute de art. 59 si 60 din Codul muncii, republicat, a caror incalcare atrag nelegalitatea concedierii salariatilor
 3. Concedierea: Tot ce trebuie sa stie salariatii atunci cand sunt dati afara de la locul de munca
 4. Procedura de concediere pentru motive ce ţin de persoana salariatului a fost clarificată printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ce a apărut recent în Monitorul Oficial şi a devenit deja obligatorie.
 5. Decizia nr.34 în dosarul nr.2436/1/2016 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii şi la dispoziţiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică
 6. ÎCCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept referitor la momentul până la care poate fi revocată decizia de concediere
 7. Eliberarea din funcţie ca urmare a refuzului acordării autorizaţiei de acces la informaţii clasificate. Imposibilitatea contestării în fața unei instanţe a acestui refuz. Încălcarea art. 6 din Convenţie. Hotărârea CEDO în cauza Miryana Petrova c. Bulgariei
 8. Contestaţie împotriva unei decizii de concediere. Încălcarea dreptului de acces la instanţă prin efectul combinat al jurisprudenţei neunitare privind calitatea procesuală pasivă şi instituirea unui termen de formulare a contestaţiei.
 9. Respingerea excepţiei invocate, reţinându-se faptul că prevederile de lege criticate stabilesc condiţiile în care angajatorul poate dispune concedierea salariatului din motive ce nu îi sunt imputabile acestuia
 10. Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 78 Codul muncii, raportat la prevederile art. 76 lit. b) din același act normativ
 11. Concediere in temeiul art. 65 din Codul muncii. Limitele in care instanta poate cenzura masura luata de unitate din perspectiva oportunitatii acesteia.
 12. Indicarea în decizia de concediere doar a prevederilor normative pe care se întemeiază aceasta (respectiv articole din Codul muncii și din Contractul colectiv de muncă), fără a face niciun fel de referire la modul concret de săvârșire a faptei de către contestator sau la data la care a avut loc fapta, atrage nulitatea absolută a deciziei de concediere
 13. Întrebare preliminară cu privire la concedierea unor angajați din sectorul public
 14. În cazul concedierii salariatului în temeiul art. 65 alin. 1 Codul muncii legea nu prevede dreptul salariatului de a opta pentru revenirea pe postul deţinut anterior
 15. Oferirea unui alt loc de munca este obligatorie numai daca exista asemenea loc de munca vacant in unitate. Nu s-a mai pastrat obligatia de a solicita sprijinul organului ierarhic superior si a organelor de repartizare in munca si nici aceea de a lua masuri pentru recalificarea persoanelor ale caror contracte individuale de munca ar urma sa fie desfacute
 16. Decizie de desfacere a contractului de muncă. Lipsa descrierii faptei. Consecinţe
 17. Concediere disciplinară. Sustragerea de către salariat a unor bunuri din depozitele angajatorului. Răspunderea penală şi răspunderea disciplinară. Distincţii
 18. Caracterul subiectiv al desfiintării postului
 19. Anulare decizie de concediere. Inexistenţa unei desfiinţări efective, reale şi serioase a locului de muncă.
 20. Contestaţie împotriva deciziei de concediere
 21. Dispozitiile art. 65 din Codul muncii reprezinta o sursa inepuizabila de idei pentru jurisprudenta. Nuante subtile, uneori surprinzatoare, altadata contradictorii, fac dificila orice incercare de anticipare a solutiei intr-un astfel de litigiu. Redam mai jos cateva adnotari.
 22. Marginalizarea şi desfacerea contractului de muncă unei persoane, care anterior a sesizat CNCD pe criteriul maternităţii, reprezintă discriminare
 23. Cuprinsul deciziei de concediere disciplinara – controverse jurisprudentiale
 24. DECIZIE nr. 18 din 13 iunie 2016 privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 278 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii şi dispoziţiile art. 1.324, 1.325 şi 1.326 din Codul civil, republicat

Stiri

 

  juncker newsroomPreședintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker s-a adresat Parlamentului European, prezentând starea Uniunii Europene, realizările din anul precedent și prioritățile pentru anul următor.

  Discursul Dnului Juncker a fost urmat de o dezbatere în Plenul Parlamentului, acesta fiind primul pas în deschiderea dialogului Comisiei cu Parlamentul și Consiliul pentru pregătirea programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.

  În discursul său Președintele Juncker a precizat faptul că următoarele 12 luni sunt cruciale pentru realizarea unei Europe mai bune, respectiv: o Europă care protejează; o Europă care păstrează modul de viață european; o Europă care îi capacitează pe cetățenii noștri; o Europă care apără atât în plan intern, cât și extern; și o Europă care își asumă responsabilitatea.

  Citește mai departe...

  3.515 de oameni au murit în accidente raportate la locul de muncă în UE în 2012 - ultima dată când UE a colectat aceste date statistice. 100.000 de persoane mor în UE în fiecare an de cancere ce au legătură cu locul de muncă.

  Citește mai departe...

  20170307 140053Ziua Internațională a Femeii este un moment potrivit pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a solicita schimbări și pentru a sărbători actele de curaj și determinare ale femeilor obișnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria țărilor și comunităților lor. În pofida tuturor progreselor înregistrate în obținerea egalității între femei și bărbați, observăm cum se înrăutățesc standardele de viață pentru femeile de pe continentul nostru. În multe țări europene, criza economică a fost utilizată pentru a concentra bogăția și puterea doar în mâinile câtorva, exploatand excesiv forța de muncă, limitând practicile democratice, prin reprimare socială și a mișcărilor cetățenilor, precum și prin creșterea urii și diviziuni între diferitele segmente ale populației.

  Citește mai departe...

  candelaÎn ultimii ani a avut de luptat cu o suferinţă pe care a păstrat-o pentru sine, a luptat din răsputeri şi la final a pierdut.

  Astfel, s-a stins un om care a ştiut să fie alături de oameni, cărora li s-a dăruit, aşa cum s-a dăruit misiunii şi muncii sale până în ultima clipă.

  Prin moartea sa, lasă un gol uriaş pe care nu îl va acoperi nimeni.

  Vei rămâne în inimile noastre pentru totdeauna, Ion Pisc, sindicalist energic şi curajos, puternic şi iubitor de oameni!

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  Condoleanţe familiei, suntem alături de voi!

  Citește mai departe...

  workers in constructionFGS Familia și Blocul Național Sindical sprijină inițiativa Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), pentru protecția lucrătorilor migranți și a celor detașați din sectorul Construcții.

  Migrația temporară și în special detașarea muncitorilor sunt de o importanță vitală în sectorul construcțiilor datorită faptului că forța de muncă din acest sector este extrem de mobilă și totodată, există o cerere mare pentru muncitori calificați și necalificați dar și o concurență puternică între companii.

  Totuși, principiul ”salariu egal pentru muncă egală” nu este întotdeauna respectat. FGS Familia, în calitate de federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Construcții din România, dar și de organizație membră a Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), susține inițiativa federației europene, având ca obiectiv protecția lucrătorilor, inclusiv a celor migranți sau detașați.

  Citește mai departe...

  brexitLideri sindicali din mai multe state membre UE s-au reuni ieri la Londra pentru a discuta pașii următori pentru UE și Marea Britanie după referendumumul ce a condus la Brexit.

  "UE trebuie să fie relansată cu reforme care să promoveze transparența, democrația, egalitatea precum și muncă și standarde de viață decente pentru toți"

  Citește mai departe...

  fb coverConform anunțului făcut de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 2016, Comisia Europeană a prezentat astăzi o Carte albă privind viitorul Europei, care reprezintă contribuția Comisiei la summitul de la Roma din 25 martie 2017.

  În acest moment în care ne pregătim să marcăm cea de a 60-a aniversare a UE, putem număra printre realizările noastre șapte decenii de pace și o Uniune extinsă, în care 500 de milioane de cetățeni trăiesc în libertate într-una dintre cele mai prospere economii. În același timp, UE trebuie să privească înainte, stabilind modul în care își va contura o viziune a viitorului său cu 27 de state membre. Cartea albă prezintă principalele provocări și oportunități ale Europei din următorul deceniu. 

  Citește mai departe...

  tripartite social summitDeclarație comună adoptată de către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul maltez Joseph Muscat, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Luca Visentini și președintele BusinessEurope, Emma Marcegaglia.

  Summit-ul social de primăvară a dezbătut tema "Viitorul Europei: stabilirea cursului spre creștere economică, ocuparea forței de muncă și corectitudine". Participanții la Summit-ul social tripartit și-au exprimat, în special, punctul de vedere asupra rentabilizării muncii ca modalitate de promovare a ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale; au discutat despre noi forme de muncă și viitorul industriilor, precum și despre pilonul european al drepturilor sociale și rolul partenerilor sociali.

  Citește mai departe...

  economic forecasts 101 2Pentru România se estimează o creștere economică de 4,4% în 2017, creștere susținută în special de facilitățile fiscale acordate dar și de creșterile salariale.

  Șomajul s-a redus semnificativ în 2016 și va continua să rămână la un nivel scăzut.

  Deficitul bugetar va continua să crească, pe de o parte ca urmare a facilităților fiscale și pe de altă parte datorită creșterii unor cheltuieli publice.

  Citește mai departe...

  salariiPrecarizarea continuă a dialogului social; Consolidarea inegalității veniturilor; Permanentizarea șomajului structural; Finanțarea politicilor de activare exclusiv din fonduri europene; Abordare segmentară și preferențială în politicile salariale; Ineficiență în reducerea muncii la negru; Investiții extrem de reduse in fomarea profesională a forței de muncă, cu efecte asupra dezvoltării economiei pe termen mediu, sunt doar câteva din elementele sesizate de BNS în contextul dezbaterilor inițiate de Comisia Europeană asupra Raportului de țară 2017.

  Citește mai departe...

  bnssBlocul Național Sindical își exprimă public dezamăgirea față de atitudinea Guvernului Ciolos care a contestat la Curtea Constituțională Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr.62/2011, votată pe 26 octombrie anul curent și transmisă în forma revizuită spre promulgare Președintelui Romaniei.

  Dezamagirea noastră este cu atât mai mare cu cât intervenția Guvernului, făcută la solicitarea reprezentanților marelui capital, vizează protecția liderilor de sindicat de la nivelul companiilor/întreprinderilor, acei lideri care nu sunt scoși din producție și care sunt extrem de vulnerabili în relația directă cu angajatorul.

  Este evident că prin acest demers se dorește vulnerabilizarea statutului liderului de sindicat de la nivelul întreprinderii, ceea ce reprezintă de fapt o îngrădire a exercitării unuia din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la liberă asociere.

   

  Citește mai departe...

  congres2În ziua de 1 si 2 noiembrie 2016 s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului cel de-al 10-lea Congres al Blocului Naţional Sindical, eveniment ce marchează totodată 25 de ani de activitate a confederaţiei în avangarda mişcării sindicale din România.

  Citește mai departe...

  snspcSindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) declanşează acţiuni de protest la nivel naţional ca urmare a discriminării la care sunt supuşi consilierii de probaţiune de către Ministerul Justiţiei, în raport cu alte profesii din familia ocupaţională „Justiţie” şi a nerespectării principiului constituţional al egalităţii în faţa legii.

  Citește mai departe...

  smtsMembrii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret vor protesta luni, 20 martie 2017, împotriva discriminărilor salariale la care sunt supuşi de ani de zile pentru a atrage atenţia asupra stării dramatice a salarizării din sistemul teritorial al Ministerului Tineretului şi Sportului.

   

  Angajaţii din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, membri ai  Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, funcţionari publici şi personal contractual din toată ţara, vor protesta luni, 20 martie 2017,împotriva discriminărilor salariale la care sunt supuşi de ani de zile şi pentru a atrage atenţia asupra stării dramatice a  salarizării din sistemul  teritorial MTS.

  Citește mai departe...

  sigla fnfmc

  Blocul Național Sindical și Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial organizează miercuri, 29 martie 2017, ora 15,00, o conferință de presă la sediul federatiei, str. Gării de Nord, nr. 1-3, sector 1, București. (intrare A Regionala Căi Ferate București).

   Conferința va fi susținută de președintele BNS, domnul Dumitru COSTIN și președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial, domnul Grigore MARE.

  Citește mai departe...

  candelaLa orele 12.00 cortegiul funerar va pleca din Aleea Petrești Nr. 14, Târgu Jiu, către Cimitirul Municipal (Str. Narciselor Nr. 2), unde cel care ne părăsește pentru totdeauna va fi încredințat firii din care s-a întrupat.

  Blocul Național Sindical va păstra vie amintirea lui!

  Fie ca sufletul său să se odihnească-n pace. Dumnezeu să-l ierte!

  Citește mai departe...

  davosLiderii mondiali ai sindicatelor aflați la reuniunea anuală de la Davos a Forumului Economic Mondial cer răspunsuri de urgență având în vedere agravarea inegalității și a nesiguranței economice.

  Referindu-se la creșterea populismului și a xenofobiei, liderii sindicali cer ca guvernele să acționeze astfel încât corporațiile să fie responsabilizate pentru lanțurile lor de aprovizionare la nivel mondial, să adopte politici și reglementări pentru a se asigura că beneficiile digitalizării vor fi accesibile inclusiv lucrătorilor și familiilor acestora, să elimine evaziunea fiscală în rândul companiilor și să pună în aplicare măsuri echitabile de tranziție în lupta împotriva schimbărilor climatice. Sindicatele subliniază, de asemenea, amenințările la adresa democrației și a mijloacelor de existență datorate atacurilor cibernetice și fac apel la o abordare umană și bazată pe drepturi în chestiunea crizei refugiaților.

  Citește mai departe...

  Pentru prima dată de la primele alegeri directe din 1979, coordonatorii Comisiei Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European au programat o dezbatere generală privind reprezentarea lucrătorilor în consiliile de administrație ale companiei. După cum indică și situația economică actuală din Europa, o bună funcționare a sistemelor de reprezentare la nivelul consiliilor de administrație poate spori eficiența economică a companiilor.

  Citește mai departe...

  header sustineAzi, 31/08/2016 Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, întrunită în sesiune ordinară, a avut ca punct pe ordinea de zi PL-x nr. 577/2015 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, inițiativă cetățenească.

  Au fost prezenți majoritatea membrilor Comisiei (Putere și Opoziție) și în calitate de invitat, Președintele Comitetului de Inițiativă pentru modificarea Codului, dnul Dumitru Costin.

  Citește mai departe...

  etuc fallback content image 8Negocierile TTIP actuale între UE şi Statele Unite ale Americii, precum şi CETA, au pus ISDS sub lumina reflectoarelor.

  În timp ce negocierile TTIP sunt încă la un stadiu incipient, ştim că negociatorii din ambele părţi au declarat că doresc să includă un mecanism ISDS în afacere, ca parte a unui capitol de investitii mai larg.

  CES a facut campanii împotriva pericolelor unor anumite norme de investiţii şi mecanismului ISDS ca o ameninţare pentru democraţie şi drepturile lucrătorilor din anul 2009, ca parte a activităţi de lobby pentru reguli de investiţii corecte urmate de Acordul de la Lisabona - care a făcut investiţia o competenta europena.

  Citește mai departe...