etuc siglaitucLumea se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților de după cel de-al doilea război mondial, dar tocmai guvernele țărilor cele mai bogate par să își fi uitat istoria proprie. Mai mult de 60 de milioane de oameni fug de război, teroare sau sărăcie lucie.

Cu 80 la suta din persoanele strămutate rămase în țările în curs de dezvoltare, Europa și națiunile G20 se zbat pentru a minimiza numărul de refugiați acceptați. Cu excepția Germaniei și Suediei asistăm la construirea de ziduri și linii militare la frontiere pentru a ține deoparte de refugii ființe umane disperate. In Statele Unite, Canada și Australia, guvernele s-au oferit să accepte un număr minim de refugiați sirieni și asistăm la o împietrire în creștere prin care se acceptă ca rațională  necesitatea de a-i trimite pe unii refugiați înapoi.

Este adevărat că țări precum Grecia, Italia, Iordania, Liban și Turcia au nevoie de mai mult sprijin, iar generozitatea oamenilor de a-și deschide casele și comunitățile pentru a primi refugiați face de rușine guvernele. Dar a plăti Turcia pentru a-i ține în afara Europei pe refugiați nu este și nu va fi niciodată o soluție acceptabilă.  Este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

 

Oamenii nu sunt mărfuri negociabile.

Nu poate exista integrare fără relocare. Îndemnăm guvernele statelor europene să redeschidă discuțiile privind reinstalarea și integrarea în loc de a depune toate eforturile în închiderea porților. Responsabilitatea fașă de refugiații nu poate fi pur și simplu tranzacționată.

Tranzacția europeană cu Turcia este o încercare ipocrită de a se sustrage obligațiilor internaționale. De asemenea, este negată istoria secolului trecut, în care refugiați din Europa au fost bineveniți în rândurile forței de muncă a multor națiuni și printr-un compact social, numărul locurilor de muncă a crescut, iar economiile au devenit prospere.

Multe țări, inclusiv din Europa, au nevoie de lucrători deoarece populațiile lor sunt îmbătrânite. Abilitățile și veniturile refugiaților pot contribui la bunăstarea țărilor gazdă și pot sprijini investițiile,  pot stimula creșterea economică și crea locuri de muncă atât în beneficiul refugiaților cât și al comunităților-gazdă. Este nevoie, însă, de investitii. Este timpul ca liderii să acorde mai multă atenție la starea economiei, iar angajatorii și sindicatele sunt de acord că migrnații și refugiații sunt o parte a soluției.

În miezul acestei crize sunt oameni. Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS) și Confederația Euroopeană a Sindicatelor (CES) sunt îngrozite de lipsa de unitate și umanitate din politicile guvernamentale.  Faptul încurajator este că în aproape toate națiunile compasiunea oamenilor este mai mare decât cea a guvernelor lor. 73 la suta dintre oameni, conform unui sondaj al Fundației TENT [*Tent Foundation Global Poll, noiembrie 2015, sondaj realizat în rândul populației adulte din Australia, Canada, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Suedia, Turcia, Marea Britnie, SUA], realizat în zece țări și-au recunoscut responsabilitatea de a accepta refugiați.

CIS a adresat petiții către ONU, G7 și G20 să sprijine dreptul de refugiu sigur și de muncă pentru toți migranții.  Aceasta necesită o strategie globală de reinstalare prin cooperare precum și fondurile vitale globale în materie de protecție socială și infrastructura pentru a satisface nevoile refugiaților din țările gazdă.

Dispersarea refugiaților este extrem de importantă, astfel încât să nu se creeze zone care vor deveni în curând zone fără drepturi.

Eșecul de a demonstra solidaritate în privința valorilor vieții umane este îngrozitor, iar xenofobia tot mai mare în domeniul politic este dureroasă.  Inducerea temerilor despre noii sosiți că vor acapara locurile de muncă, fără măsuri pentru a asigura un tratament egal la locul de muncă sau un plan serios pentru îmbunătățirea infrastructurii, creșterea numărului de locuri de muncă și dezvoltare pentru a construi un viitor mai bun și oportunități pentru toți, denotă lipsă de viziune.

În timp ce guvernele din întreaga lume evită responsabilitatea fașă de refugiați, sindicatele spun că aceștia sunt bineveniți.

Fiecare țară democratică poate face mai mult pentru a asigura refugiu pentru persoanele aflate în risc, dar și liderii noștri trebuie să acționeze pentru a pune capăt conflictului și deplasării. La fel cum am declarat că refugiații sunt bineveniți, recunoaștem că cei mai mulți doresc pace și securitate în casele lor proprii. Este extrem de necesar un efort global urgent pentru a opri bombele și a asigura democrația în Siria și țările învecinate.

Sharan Burrow                                                                                                            Luca Visentini

Secretar General CIS                                                                                     Secretar General CIS


Sursa: CIS si CES