Un proiect de lege ce vizează dezincriminarea unor forme de violență în familie a trecut de prima etapă în Duma din Rusia. Acest fapt a produs consternare în rândul Organizației de Femei BNS, precum și al tuturor apărătorilor drepturilor femeilor.

Cu toate că datele oficiale privind violența domestică în Rusia sunt foarte limitate, estimările bazate pe studii regionale sugerează că aproximativ 600.000 de femei din Rusia se confruntă cu abuzuri fizice și verbale la domiciliu și 14.000 mor din cauza rănilor provocate de soți sau parteneri în fiecare an - aproape 40 pe zi. Potrivit Centrului Național pentru Prevenirea Violenței Domestice (ANNA, Federatia Rusă), în 2008, un reprezentant al Ministerului rus al Afacerilor Interne a declarat că violențe, într-o formă sau alta, au loc într-una din patru familii, iar două treimi din omucideri sunt legate de motive familiale. De asemenea, alcoolul este considerat a fi un factor major.

Propunerea legislativă definește primele atacuri, care cauzează leziuni mai puțin grave, drept infracțiuni de natură administrativă – în loc de infracțiuni penale.

Parlamentara Yelena Mizulina, cea care a introdus proiectul de lege, susține că oamenii nu ar trebui să fie închiși și etichetați drept infractori "pentru o palmă".

Organizația de Femei BNS contrazice acest punct de vedere și susține că dacă va fi adoptată, această lege va însemna un mare pas înapoi în eforturile pentru a rezolva o problemă endemică, căci asta reprezintă violența domestică.

Miercuri 4 ianuarie, 368 de parlamentari au votat în favoarea "legii pălmuirii" cum a fost numită de către unele agenții mass-media rusești. Un singur deputat a votat împotrivă, iar altul s-a abținut.

Olga Batalina, una dintre autori, susține că legea propusă se referă atât la tratamentul părinților față de copiii lor, cât și la cel al soților față de soții și invers.  Prevederile acestei legi se aplică în cazul acțiunilor violente care provoacă leziuni ce nu necesită tratament spitalicesc sau pentru care victima nu e nevoită să solicite concediu medical de la locul de muncă.

Conform propunerii, prima abatere nu ar fi considerată faptă penală, iar pedeapsa ar fi limitată la o amendă sau muncă în folosul comunității, dar incidentele ulterioare ar putea fi considerate de natură penală și pot include și pedepse cu închisoarea.

Doamna Mizulina, un parlamentar extrem de conservator, a început să promoveze proiectul de lege în luna iulie, în urma modificărilor aduse codului penal, care au inclus între infracțiuni și bătaia aplicată unui membru de familie.

Un cotidian rusesc, Moscow Times, a citat-o pe respectiva parlamentară care susține că  pedepsele pentru infracțiuni nu trebuie să "contrazică sistemul valorilor sociale dintr-o societate". "În cultura tradițională a familiei ruse, relațiile părinte-copil sunt construite pe autoritatea puterii părinților ... Legile trebuie să susțină tradiția familiilor.", a declarat doamna Mizulina.

Din păcate, credem că știm cu toții cazuri de violență care nu lasă urme pe corpul victimei, însă le transformă viața într-un iad. In societatea modernă violența nu poate fi și nu trebuie tolerată. Violența domestică sau la locul de muncă nu trebuie să fie considerate un mod de viață normal nicăieri în lume, violența nu poate fi considerată o tradiție. Trebuie să combatem și să nu acceptăm astfel de opinii.

Organizația de Femei BNS susține acțiunile de protest ale activiștilor care au împărțit în fața Dumei rusești fluturași cu povești cutremurătoare ale victimelor unor de abuzuri domestice, precum și inițiativa lansată de societatea civilă prin care o petiție semnată până acum de peste 175.000 de oameni solicită o nouă lege privind violența domestică și îmbunătățirea prevederilor pentru victime.

Organizația de Femei BNS este îngrijorată că modificările legislative vor înrăutăți situația violenței domestice în Rusia și va constitui un uriaș pas înapoi. Victimele violenței rareori își fac curaj să facă public calvarul pe care îl trăiesc, iar dezincriminarea asalturilor violente le va face să fie și mai reținute. Rusia ar constitui un exemplu foarte prost pentru toate țările dacă adoptă această lege. Facem apel la sindicatele din Rusia și din întreaga lume să se alăture protestelor societății civile din Rusia pentru a împiedica adoptarea acestei legi. 


Sursa: Organizatia de Femei BNS