munca20Lunea trecută (9 ianuarie), la scurt timp după începerea președinției germane a G20, reprezentanți ai sindicatelor din țările G20 au anunțat startul oficial al procesului ce însoțește G20, numit Munca20 (Labor20).

Munca20 (L20) reprezintă interesele lucrătorilor la nivelul G20. Grupul reunește sindicatele din țările ce fac parte din G20, precum și federații sindicale la nivel mondial (GUFs), procesul fiind coordonat de ITUC și TUAC.

 

De la izbucnirea crizei financiare în 2008, L20 a fost implicat în procesul interguvernamental G20 pentru a asigura un dialog cuprinzător și constructiv privind locurile de muncă și dezvoltarea economică - fiind unul dintre grupurile oficiale de acțiune, împreună cu Business20 (B20), Civil20 (C20) și Tineri20 (Y20).

L20 transmite mesajele-cheie ale sindicatelor în cadrul consultărilor cu Grupul de Lucru pentru Ocuparea Forței de Muncă și ședințele de lucru ale Șerpașilor (**), întâlnirile miniștrilor muncii și a celor de finanțe, precum și la summiturile G20. Consultările comune între partenerii sociali cu șefii de stat și de guvern, cu miniștrii de finanțe și ai muncii reprezintă o parte integrantă a procesului G20.

L20 va stabili pozițiile comune și solicitările înaintea summitului G20 de la Hamburg, ce va avea loc la începutul lunii iulie 2017.  Accentul va cădea pe globalizarea echitabilă, concentrându-se asupra creșterii economice și a ocupării forței de muncă, distribuția veniturilor și responsabilitatea corporativă în cadrul lanțurilor de aprovizionare. Confederația Sindicatelor Germane (DGB), precum și mișcarea sindicală internațională au așteptări ridicate de la președinția germană, văzând-o ca o oportunitate de a revigora coordonarea internațională a politicilor economice și de ocupare a forței de muncă.

Reiner Hoffmann, Președinte al DGB:"În cazul în care G20 își va lua în serios motto-ul său "Modelarea unei lumi interconectate", atunci nu se pot evita noi reglementări pentru o globalizare echitabilă.  Germania se află într-o poziție unică, aflându-se la președinția G20: Cancelarul Angela Merkel a declarat deja în mod public în mai multe rânduri - atât în fața sindicatelor cât și la summitul G7 de la Schloss Elmau - că ea crede că firmele trebuie să aibă o responsabilitate mai mare în privința condițiilor de muncă din lanțurile lor de aprovizionare. Acum, ea trebuie să acționeze în conformitate cu această solicitare."

John Evans, Secretar General al Comitetului Consultativ Sindical pentru OCDE (TUAC):"G20 trebuie să își respecte angajamentele din trecut prin acțiune și să stabilească o serie de politici coordinate, asigurând rezultate practice pentru crearea de locuri de muncă și realizarea unei distribuții mai echitabile a veniturilor și a bogăției obținute din comerț și creștere economică, prin negocieri colective, impozitare redistributivă, investiții în competențe, precum și strategii pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, tranziție climatică și o răspândire incluzivă a schimbărilor tehnologice."

Sharan Burrow, Secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC):"Este timpul să se pună capăt opresiunii scandaloase a milioane de lucrători din lanțurile de aprovizionare. Germania a dat dovadă că poate asigura un rol de conducere important în această chestiune și avem nevoie ca și alte guverne să își reafirme angajamentul față de mecanisme salariale care să asigure un salariu minim din care să se poată trăi, precum și de negocieri colective, împreună cu responsabilitatea față de afaceri pentru investigațiile (due diligence) cerute de principiile ONU pentru afaceri și drepturile omului."

În perioada 16-17 mai 2017, cancelarul german Angela Merkel va participa la un Forum pentru Dialog cu sindicatele. Forumul se va desfășura în Berlin, ca parte a summit-ului L20. Există, de asemenea, planuri pentru o Declarație privind Digitalizarea cu grupul Business20 (B20) ce cuprinde organizații de afaceri. Această Declarație ar urma să fie prezentată șefilor de stat și de guvern la summitul G20.

(*) G20 (sau mai formal, Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale,respectiv ”the Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors”) este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente: pe de o parte, Marea Britanie, Franta, italia, germania, Italia, SUA, Canada, Japonia și Rusia, care compun zona dezvoltată a economiei mondiale, iar pe de altă parte Brazilia, Argentina, Mexic, China, India, Australia, indonezia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Coreea de Sud și Turcia, care compun zona emergentă a economiei mondiale, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar internațional.

(**) Un șerpaș este un reprezentant personal al liderului unui stat membru în cadrul unei reuniuni internaționale la niel înalt, cum ar fi Summit-ul G8, G20 sau Summit-ul privind securitatea nucleară. Termenul este derivat de la șerpașii din Nepal, oameni care servesc drept ghizi pentru alpiniști în munții Himalaya.Șerpașii se implică în planificarea, negocierea și de punerea în aplicare a unor sarcini prin intermediul Summit-ului. Ei coordonează agenda, încearcă să ajungă la un consens la cel mai înalt nivel politic și să participe la o serie de consultări ce au loc înaintea summit-ului pentru a ajuta negocierea pozițiilor liderilor pe care îi reprezintă.  Șerpașii sunt diplomați de carieră sau oficiali guvernamentali de rang înalt numiți de liderii țărilor lor. Există doar un singur șerpaș pentru fiecare țară membră pentru un Summit; acesta este de obicei ajutat de mai mulți șerpași-adjunți.

Șerpașii se întâlnesc cu mult timp înainte de începerea Summit-ului pentru a elimina diferențele cu privire la diverse probleme.  Pentru Summit-ul G20 din 2016, de pildă, prima reuniune a șerpașilor a avut loc în ianuarie 2016, fiind urmată de alte reuniuni în aprilie și iunie.

La Summit-ul G20, lucrările se desfășoară pe două canale ample: Canalul Finanțelor și Canalul Șerpașilor. Spre sfârșitul procesului, Șerpașii, împreună cu reprezentanții canalului Finanțelor, pregătesc "Declarația" sau "Comunicatul" liderilor, care reprezintă rezultatul final al Summitului G20.

Canalul Șerpașilor implică analize ce vizează tehnici și politici, realizate de către grupurile de lucru alcătuite din funcționari din fiecare stat membru și din organizații internaționale. Acestea se concentrează pe probleme orientate spre dezvoltare, cum ar fi agricultura, combaterea corupției, ocuparea forței de muncă, etc. Unele dintre problemele discutate de Canalul Șerpașilor în cadrul Summit-ul G20 din 2016 au fost din energie, finanțe legate de schimbările climatice, investiții în infrastructură, precum și comerț.

Canalul Finanțelore este compus din toți miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cadrul membrilor G20. Și aceștia se întâlnesc în mod regulat, pe parcursul anului, pentru a analiza problemele economice globale și a întreprinde acțiuni coordonate pentru rezolvarea lor.

Mai multe informații despre Munca20 pot fi găsite la www.dgb.de/l20


Sursa: ITUC