davosLiderii mondiali ai sindicatelor aflați la reuniunea anuală de la Davos a Forumului Economic Mondial cer răspunsuri de urgență având în vedere agravarea inegalității și a nesiguranței economice.

Referindu-se la creșterea populismului și a xenofobiei, liderii sindicali cer ca guvernele să acționeze astfel încât corporațiile să fie responsabilizate pentru lanțurile lor de aprovizionare la nivel mondial, să adopte politici și reglementări pentru a se asigura că beneficiile digitalizării vor fi accesibile inclusiv lucrătorilor și familiilor acestora, să elimine evaziunea fiscală în rândul companiilor și să pună în aplicare măsuri echitabile de tranziție în lupta împotriva schimbărilor climatice. Sindicatele subliniază, de asemenea, amenințările la adresa democrației și a mijloacelor de existență datorate atacurilor cibernetice și fac apel la o abordare umană și bazată pe drepturi în chestiunea crizei refugiaților.

Sharan Burrow, Secretar General ITUC, a declarat: "Raportul privind Riscurile Mondiale al Forumului Economic Mondial, care pune inegalitatea economică în centrul multora dintre problemele cu care se confruntă oamenii și comunitățile, nu este atât de mult risc cât realitate în zilele noastre. Politicienii populiști profit de nemulțumirea publică, și fac appel la xenofobie pentru a obține o funcție politică. "Soluțiile" lor sunt vide și nu fac decât să agraveze viețile unui mare număr de oameni, inclusiv a propriilor suporteri. Liderii politici trebuie să transforme avertismentele vagi cu privire la globalizarea corporativă în acțiuni urgente. Este timpul să schimbăm regulile economiei mondiale."


Liderii sindicali fac apel în mod special la:

  • O creștere salarială la nivel mondial pentru a opri fluxul de avere către cei 1%,
  • Investiții în infrastructură și economia de îngrijire,
  • Eliminarea păcălelii cu contracte de muncă pe termen scurt și cu "zero ore",
  • Reglementarea economiei digitale pentru a promova locuri de muncă, drepturi și modele formale de afaceri,
  • Eliminarea fraudelor fiscale,
  • Dreptul de a dezvăluirii lucrătorilor, ca să fie și aceștia informați, unde sunt investiți banii lor de pensii,
  • Măsuri de tranziție echitabilă pentru transformare industrială în scopul combaterii schimbărilor climatice,
  • Acordarea de refugiu, reinstalare și dreptul la muncă pentru refugiați, precum și curaj din partea politicienilor de a combate xenofobia și discursurile pline de ură.
     

Sursa: Confederatia Internationala a Sindicatelor