Antonio Guillem shutterstock 693319Conform Eurostat, 89 milioane de persoane cu vârsta între 15 și 64 de persoane sunt inactive la nivelul Uniunii Europene. Mai mult de un sfert din populația cu vârstă cuprinsă între 15 -64 ani (27,1%) sunt în acest moment în afara pieței muncii, nefiind nici persoane ocupate nici șomeri.

În această categorie se includ persoanele aflate în proces de educație / formare (35% din totalul populației inactive), persoane pensionate (16%), persoane aflate în incapacitate de muncă (16%), sau persoane ce au în îngrijire copii sau persoane adulte ce au nevoie de îngrijire (10%).

60% din persoanele inactive sunt femei. 8 din 10 persoane inactive - 78 % - au declarat că nu doresc să muncească și ca urmare nu caută un loc de muncă.

Cea mai mare rată de inactivitate se înregistrează în Italia (35,1%), cea mai redusă rată în Suedia.

În rândul statelor membre ale UE, Italia (35,1%) a înregistrat în 2016 cea mai ridicată rată de inactivitate, urmată îndeaproape de Croația și România cu 34,4%, Belgia 32,4% și Grecia 31,8%.

În partea opusă a scalei, cea mai redusă rată de inactivitate se înregistrează în Suedia (17,9%), urmată de Danemarca (20%) și de Olanda (20,3%). Trebuie avut în vedere faptul că în toate statele membre rata de inactivitate în cazul femeilor este mai mare decât în cazul bărbaților, deși diferențele variază de la un stat la altul.

 

În cazul României diferențele de gen sunt mai pronunțate decât media UE 28. Rata de inactivitate în cazul femeilor este cu 76% mai mare decât cea a bărbaților.

Motivele de inactivitate pentru populația din România sunt diferite ca structură față de UE 28, peste 20% din persoanele inactive din România spun că sunt în inactivitate din alte motive decât cele menționate în graficul de mai jos, în timp ce doar 10% din europeni se încadrează în această categorie. Pentru România 10% din populația inactivă se află în situație de incapacitate de muncă, 14,8% datorită unor responsabilități familiale, 2,8% au în îngrijire copii sau adulți, 29% sunt într-o formă de educație /formare profesională, 15,9% sunt pensionați, 6,8% se gandesc că nu există locuri de muncă disponibile.


Sursa: EUROSTAT, prelucrari BNS