Africa Studio shutterstock 321864554Mere și cirețe din Polonia, piersici din Italia și căpșuni din Spania!

Roșii din Italia, castraveți și dovlecei din Spania, morcovi din Polonia!

În Uniunea Europeană (UE), peste 2,8 milioane hectare au fost destinate producției de fructe și alte 2,1 milioane hectare pentru producția de legume.

În 2016 Spania a fost liderul European în ceea ce privește producția de fructe, cu 942.000 hectare cultivate (33% din suprafața totală din UE cu această destinație), în timp ce Italia a fost, în același an, cel mai mare producător de legume (420.000 ha, sau 19,8%).

Merele sunt cele mai des cultivate fructe, în termeni cantitativi, 12,5 milioane de tone produse în 2016 (aprox 25 kg/ cap de locuitor european). Roșiile au fost legumele cel mai des cultivate (18,5 milioane tone, 36 kg per cap de locuitor european).

Mere și cirese din Polonia, piersici din Italia și căpșuni din Spania

1 din 4 mere produse în 2016 în UE provin din Polonia (28,7% din producția de mere din UE), urmează Italia cu 19,6% și Franța cu (14,5%).

Polonia este de asemenea prinicipalul producător de cireșe (29,3% din producția europeană), urmată de Spania (11,9%), Italia (11,2%), Ungaria (9,9%), România (8,2%) și Grecia (7,9%).

Italia, Spania și Grecia asigură peste 91% din producția europeană de piersici.

Spania este și principalul producator de căpșuri (31,6% din producția europeană), urmată de Polonia (17,4%) și Germania (12%).

 

 

Roșii din Italia, castraveți și dovlecei din Spania, morcovi din Polonia

 Italia (35,5% din productia europeană) și Spania (28,2%) furnizează peste 2/3 din producția de roșii din UE, urmate de Portugalia (9,1%), Grecia (5,5%), Olanda (4,8%), Polonia (4,7%) și Franța (4,4%).

3 state membre totalizează 2/3 din producția europeană de castraveți: Spania (28,1%), Polonia (20,4%) și Olanda (16,5%).

Producția de morcovi este mult mai dispersată la nivel european – cel mai mare producător fiind Polonia (14,7%), Marea Britanie (12,9%), Germania (11,5%), Olanda (10,7%), Franța (10,4%) și Italia (9,5%).

Principalele state producatoare de dovlecei sunt Spania (38,1%) și Italia (36,3%).

 


Sursa: EUROSTAT