SIGLA UNIVERSConform situatiei prezentate de catre Administratorul Judiciar in Raportul publicat in Buletinul insolventei in data de 04.09.2017, SSH Hidroserv SA a inregistrat in perioada parcursa de la intrarea in insolventa si pana in prezent pierderi de aproximativ 10 milioane lei.

Aceste noi datorii se cumuleaza la celelalte aproximativ 100 milioane lei datorii existente la momentul intrarii in insolventa.

De la intrarea in insolventa si pana in prezent nu s-a adoptat nici o masura in scopul redresarii SSH Hidroserv SA.

Constatand situatia mai mult decat delicata in care se afla SSH Hidroserv SA, conducerea FNSE”UNIVERS” a inaintat catre Directoratul SPEEH Hidroelectrica SA – actionarul unic al Hidroserv, adresa cu nr.inreg. 800/09.08.2017, in care au fost prezentate succint problemele cu care se confrunta SSH Hidroserv SA, solicitand totodata organizarea unei intalniri la care sa participe conducerea SSH Hidroserv SA, conducerea Hidroelectrica SA si reprezentantii FNSE”UNIVERS”, cu intentia identificarii unor solutii adecvate pentru redresarea SSH Hidroserv SA.

In data de 16.08.2017 a avut loc aceasta intalnire, s-au dezbatut pe larg problemele cu care se confrunta SSH Hidroserv SA si salariatii din aceasta societate. Intrucat nu am primit argumente edificatoare care sa ne dea certitudinea ca SSH Hidroserv SA se va redresa din punct de vedere financiar, am inaintat propunerea internalizarii activitatilor de mentenanta in Hidroelectrica SA. La solicitarea Directoratului Hidroelectrica SA, prin adresa cu nr.inreg. 847/24.08.2017 am inaintat un material scris cu argumentele identificate de specialistii nostri in vederea sustinerii internalizarii activitatilor de mentenanta.

 La solicitarea conducerii FNSE”UNIVERS”, Confederatia BNS a inaintat prin adresa cu nr.inreg. 628/10.08.2017 catre Ministerul Energiei solicitarea organizarii unei intalniri, in cadrul careia sa se analizeze situatia economica deosebit de grava cu care se confrunta SSH Hidroserv SA si salariatii pe care-i reprezentam.

In data de 28.08.2017, a avut loc aceasta intalnire la care au participat din partea organizatiilor sindicale Dl. Dumitru Costin – presedinte BNS, Dl. Nicolae Buzea – presedinte FNSE”UNIVERS”, dl. Gheorghe Capatana – secretar general FNSE”UNIVERS” si  Vasile Drinda – vicepresedinte FNSE”UNIVERS”. S-au prezentat si analizat detaliat problemele deosebite cu care se confrunta SSH Hidroserv SA si salariatii din societate.

Avand in vedere faptul ca nici de acesata data nu am primit garantii certe ca se vor lua masuri in regim de urgenta de redresare a SSH Hidroserv SA, am solicitat sustinerea Blocului National Sindical, care prin adresa cu nr.inreg. 660/30.08.2017  a inaintat si catre Ministerul Energiei propunerea de internalizare a activitatilor de mentenanta in Hidroelectrica SA. 

Hidroelectrica SA ne-a transmis raspunsul la propunerea de internalizare a activitatilor de mentenanta, prin adresa cu nr.inreg. 93144/18.09.2017, raspuns in care ne relateaza ca internalizarea activitatilor de mentenanta ,,este inoportuna in acest moment“. Din pacate nu ni se transmite daca au fost identificate pentru implementare masuri concrete de redresare economica a SSH Hidroserv SA.

Dat fiind ca toate demersurile efectuate pana la acest moment nu au determinat actiuni concrete de redresare economica a SSH Hidroserv SA, sindicatele din Hidroserv afiliate la FNSE”UNIVERS” impreuna cu conducerea FNSE”UNIVERS”, am apelat din nou la sprijinul Confederatiei BNS prin adresa cu nr.inreg. 961/20.09.2017 prin care rugam sa ne sprijine in derularea unui alt demers, de acesata data catre Minsterul Energiei si Guvernul Romaniei. Prin acest nou demers precizam ca interventia Domnului Toma Petcu – Ministrul Energiei si a Domnului Mihai Tudose – Prim-ministrul Romaniei este vitala pentru redresarea si salvarea SSH Hidroserv SA de la faliment.

Consideram ca riscul intrarii in faliment a SSH Hidroserv SA este real si evident dat fiind faptul ca :

  • de la intrarea in insolventa SSH Hidroserv SA a cumulat alte pierderi de aproximativ 10 milioane lei, pe langa datoriile de cca. 100 milioane lei existente la intrarea in insolventa in luna octombrie 2016;
  • nu s-au adoptat deloc masuri de redresare a societatii de la intrarea in insolventa si pana in prezent;
  • internalizarea activitatilor de mentenanta in Hidroelectrica este considerata ,,inoportuna in acest moment“ (conform punctului de vedere al conducerii Hidroelectrica), desi Hidroelectrica ar economisi peste 37 milioane lei anual prin aceasta masura.

 

Consideram ca ar trebui luate in considerare si alte consecinte pe care le-ar genera falimentul Hidroserv SA:

  • pierderea specialistilor care mai exista la aceasta data in SSH Hidroserv SA, formati in zeci de ani de zile, indispensabili pentru mentinerea in buna functionare a centralelor si echipamentelor hidroenergetice, veriga vitala in asigurarea functionarii in deplina siguranta a Sistemului Electroenergetic National;
  • acapararea pietei de prestari servicii de mentenanta din acest domeniu de catre asa numitii ,,baieti destepti“, fapt ce va duce la cresterea peste 2-3 ani de zile, a cheltuielilor pe care le efectueaza SPEEH  Hidroelectrica SA cu mentenanta;
  • disparitia a peste 1300 locuri de munca, un soc social major, dat fiind faptul ca afecteaza grav viata tuturor familiilor acestora.

 

files/1-000-0000-00007/COMUNICAT_DE_PRESA_FNSEU_21_09_2017.pdf


Sursa: Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS