Fundaţia Friedrich Ebert a dezvoltat în parteneriat cu organizaţiile sindicale un program de formare adresat tinerilor activişti din rândurile mişcării sindicale, urmărind creşterea competenţelor şi abilităţilor acestora în domenii fundamentale pentru activitatea sindicală.

Ritmul crescut al globalizării economice şi schimbările rapide prin care trece societatea modernă necesită un volum din ce în ce mai mare de informaţii, cunoştinţe şi abilităţi cu ajutorul cărora să fie avansate interesele angajaţilor şi să se asigure respectarea drepturilor acestora. De aceea, o mişcare sindicală care posedă membri bine instruiţi, apţi să facă faţă noilor provocări, este o mişcare mai puternică şi mai eficientă.   

Invitam colegii din organizatiile membre cu varsta intre 20-40 ani sa studieze noul program/noile module al/ale Academiei Sindicale- Friedrich Ebert Stiftung pentru anul in curs, iar pe cei interesati ii rugam sa transmita aplicatia completata la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Cc: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pana pe 27 septembrie 2015

 

Condiţii de participare

Pentru a fi eligibili toţi cei care doresc să aplice pentru programul anual trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă vârsta între 20 şi 40 de ani;
  • să aibă o implicare activă în organizaţia din care face parte;

Atenție: Întrucât curriculum-ul de curs s-a modificat semnificativ, la Academia Sindicală 2015 pot participa și sunt încurajați să aplice și cei care au participat la programul Academia Sindicală în trecut!

 

Egalitatea de şanse  

Fundaţia Friedrich Ebert este foarte interesată să promoveze şi să susţină în egală măsură tineri  şi tinere din mişcarea sindicală. De aceea, în selecţia participanţilor va ţine cont de principiul egalității de șanse.

 

Structura programului de instruire

Ø  Modulul I:  CursulSindicatele și criza economică globala

Participanții la modul se vor familiariza cu contextul macro-economic global în care își desfășoară activitatea. Finalul anilor 70 ai secolului trecut a pus capăt în statele din  Europa de Vest și SUA unei epoci de aur a sindicalismului, în care drepturile salariaților și condițiile de viață au cunoscut ameliorări fantastice. Începând cu anii 80, statul social a intrat în declin, iar sindicatele au făcut concesii din ce în ce mai mari în fața patronatului. Rezultatul e nu doar o slăbire a mișcării sindicale, ci și creșterea inegalităților economice și degradarea standardelor de viață și muncă. Sindicatele din întreaga lume și din România își desfășoară activitatea în acest context dificil. Cum s-a ajuns aici? Care au fost cauzele? Există soluții?  Ce pot face sindicatele pentru a ieși din acest impas?

 

Ø  Modulul II: Seria de prelegeri  Sindicatele in epoca neoliberalismului

Cel de-al doilea modul va aborda aceleași teme și problematici ca și cele din cursul trecut, dar într-o formă diferită. În acest modul, vom avea o serie de invitați, printre care profesori, ziariști, activiști, care își vor expune punctul de vedere pe marginea subiectului și cu care participanții vor putea interacționa și dezbate, având o bună ocazie de a-și folosi cunoștințele acumulate în cadrul primului modul.  

 

Diploma de absolvire

Programul de instruire este absolvit cu o diplomă de participare ce atestă parcurgerea de către participanți a celor 2 stagii de pregătire. Pentru obţinerea diplomei este necesară participarea activă la ambele module.

 

Locul şi modalitatea de desfăşurare

Cele 2 module se vor desfăşura într-o locaţie de pe Valea Prahovei, care va fi anunţată din timp participanţilor. Fiecare modul începe vineri dimineața, de la ora 09.30 (sosirea participanților se face în seara de joi, dacă se dorește sau în dimineața de vineri, înainte de începerea cursului) şi se termină duminica la ora 13.00 (plecarea se face după masa de prânz). Diploma de absolvire se va acorda doar ca urmare a participării la ambele modulele de curs. Fundația Friedrich Ebert va acoperi toate costurile de organizare, cazare în camera duble şi masă pentru participanţi.Călătoria participanţilor la training şi înapoi în localitatea de domiciliu va  trebui suportată individual de fiecare participant/organizaţie sindicală.

 

Selecția participanților

Întrucât numărul doritorilor de a participa la programul nostru de formare îl depășește pe cel al numărului de locuri disponibile, aplicațiile de participare ale solicitanților vor fi supuse unui proces de selecție. De aceea, vă rugăm să completați cu maxim de rigurozitate și detalii formularele anexate mai jos. Aplicanții care au fost selectați vor fi anunțați cu privire la acest lucru pe data de 8 octombrie 2015. Aplicanții care nu vor primi nici un mesaj în acest sens până la data respectivă  se pot considera automat respinși, iar pentru cei care vor dori detalii referitoare la motivele neacceptării candidaturii organizatorii pot furniza, la cerere, detalii. 

 

 

Academia Sindicală

Un program anual

pentru tinerii activişti sindicali

 

Program de desfăşurare a  sesiunilor de formare:

 

30 octombrie – 1 noiembrie 2015 - Primul modul

 

20-22 noiembrie 2015 - Al doilea modul

 

Formularul de inscriere poate fi descarcat aici

 

 

 


Sursa: Fundatia Friedrich Ebert Stiftung