Dupa postarea in cursul zilei de ieri si apoi distribuirea comunicatului de presa comun SNLP/FSANP prin care anuntam public mitingul aprobat pentru data de 20.01.2016 in fata MJ cu revendicarile eferente, am fost informati ca majorarile de 50% si 75% se vor plati in continuare si in 2016, fara sincope. In aceasta dimineata a fost confirmata informatia conform careia ministrul justitiei a semnat ordinele privind acordarea in 2016 a majorarilor de 50% si 75%, tergiversarea semnarii constituind o revendicare principala a actiunii. Totodata s-a aprobat plata echipamentului pe anul in curs in transe lunare. Prin urmare SNLP/FSANP adopta decizia comuna de suspendare a mitingului.

Revendicarile din comunicat de presa emis se mentin si se sustin, avand ca prioritati in perioada urmatoare, pe termen scurt, cresterea normei de echipare si aprobarea plafoanelor pentru decontul lentilelor. Totodata o prioritate este si legea salarizarii unitare unde ca si la problema modificarii statutului special este necesar un aport MJ la nivel guvernamental si parlamentar pentru promovarea unor norme favorabile personalului din penitenciare. Daca acest aport nu va putea fi obtinut pe cai pasnice, vom relua organizarea actiunilor de protest pe care noi am demonstrat ca stim sa le ducem la capat daca revendicarile nu se solutioneaza. 

Stim ca multi dintre colegi au fost pusi in incurcatura de suspendarea actiunii insa suntem soldati caliti in lupte si ne adaptam la toate situatiile. Delegatia din Baia Mare incearca sa recupereze contravaloare biletelor de tren iar cei din Timisoara s-au intors din drum dupa ce parcursesera o bucata zdravana de traseu. Strategic si sindicaliceste, asa este corect. Ca si in anul 2015, chiar daca lista de revendicari este lunga si se va mentine in forma aproape identica multi ani din cauza bugeteleor penibile, motivul real care ne scoate in strada a tinut de drepturi (majorari) conferite prin lege si neacordate din pricina unei tergiversari inexplicabile a MJ in emiterea de norme. Odata emise normele, nu continuam sa angajam eforturi fizice si financiare majore ci reintram in pozitie de negociere pana la urmatorul impas care ne va scoate din nou in strada. Si la cum merg lucrurile nu credem ca va trece mult timp.


Sursa: Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP)