Problemele cu care sistemul de probatiune din Romania se confrunta au fost aduse la cunostinta Ministerului Justitiei, insa ele nu s-au constituit niciodata intr-o prioritate reala pentru minister. La problemele noastre am primit doar declaratii formale de sustinere. Nici un demers nu s-a finalizat. Aceasta in conditiile in care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupati de asigurarea sigurantei cetatenilor.

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) susține gestul consilierilor de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București.

Reacția colegilor este una firească, demult așteptată, demersurile lor anterioare fiind îndelung ignorate.

Pentru publicul larg,  facem o scurtă prezentare a noastră, a consilierilor de probațiune. Începem prin a sublinia, faptul că doar în capitală 5.000 de infractori liberi (cu pedepse neprivative de libertate) sunt supravegheați de  către 21 de consilieri de probațiune. Un simplu calcul arată că un singur consilier se ocupă de 250 de infractori. Cu eforturi care au ajuns la minimul toleranței, cei 21de consilieri sunt aceiași care trebuie să se împartă între supravegheați și inculpații care își așteaptă sentința. Instanțele solicită propuneri legale și pertinente din partea consilierului de probațiune, noi fiind cei care ne pronunțăm cu privire la cea mai adecvată pedeapsă și chiar la limitele acesteia (pentru minori).

Cei mai mulți dintre voi, opinia publică, cred că în supravegherea Serviciului de Probațiune sunt persoane care au comis infracțiuni cu un grad de pericol social redus, fapte izolate. Ne pare rau, dar trebuie să vă dezamăgim! Sunt persoane cu multiple infracțiuni, care merg de la ”banalul” furt la înșelăciuni, cămătărie, mită, trafic de influență, sechestrări, proxenetism, trafic de droguri , viol sau chiar omor.

În mijlocul acestui ”anturaj”, al  acestei lumi pestrițe, consilierului nu i se asigură nici paza, fiind nevoiți să ne păzim singuri.

Recunoaștem că experiența ne ajută să facem față celor mai multe incidente, însă nu garantăm pentru siguranța celorlalți.

Suntem singura alternativă la penitenciar și singurii a căror inițiativă/ al cărui acord pot conduce la impunerea de obligații sau scoaterea lor în cazurile persoanelor condamnate, și nu numai.

Poate nu știți cine nu suntem, pentru că am fost mereu discreți, fără a ne evidenția în presă printr-o publicitate negativă, dar suntem prezenți în fiecare etapă a procesului penal și după. Lucrările noastre se regăsesc în majoritatea dosarelor penale.

Nu exagerăm. Numărul persoanelor aflate în supraveghere(40.325 de persoane) a depășit demult numărul persoanelor aflate în penitenciar(28.000 de condamnați).

Nu ne mai ignorați, lucrăm pentru siguranța voastră!

Comunicatul de presă al consilierilor Serviciului Public de Probațiune București poate fi consultat aici: files/COMUNICAT_DE_PRES_al_consilierilor_din_serviciul_de_probatiune_Bucuresti.docx

Persoană de contact – Crina Mocanu, președinte SNCSP , tel. 0769.638.628


Sursa: Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune