Reuniți în 10 martie 2016 la Washington, Richard Trumka, președintele Federației Americane a Muncii și Congresului Organizațiilor Industriale (AFL-CIO) și Luca Visentini, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), au subliniat faptul că, din informațiile disponibile, negocierile actuale privind Parteneriatul pentru Comerț și Investiții Trans-atlantic (TTIP) se afla pe un curs impropriu. În cazul în care acest curs nu este corectat, TTIP nu va reuși să creeze acordul concentrate asupra oamenilor și planetei, de care este nevoie pentru a fi benefic atât pentru popoarele Uniunii Europene cât și pentru cetațenii Statelor Unite ale Americii.

Într-o declarație comună, cei doi lideri au spus: "Noi am spus în mod constant si clar că acordul nu trebuie să includă un sistem de justiție privată pentru investitorii străini, sau orice obstacole supranaționale pentru reglementări în interes public.  Am solicitat măsuri de protecție cuprinzătoare, precise și executorii pentru drepturile de muncă, servicii publice și mediul înconjurător. "

Cei doi au fost de acord că "Sistemul Curții de Investiții propus recent de Uniunea Europeană, deși reprezintă o îmbunătățire față de discreditatul mecanism de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (sprijinit de SUA), este încă extrem de problematic și nu este necesar în niciun acord comercial și de investiții transatlantic.  Au existat fluxuri masive de investiții în ambele direcții, de zeci de ani, fără astfel de dispoziții discriminatorii, și ele rămân în continuare inutile.  Investitorii ar trebui să acționeze în mod responsabil și să respecte liniile de orientare internaționale, precum cele stabilite de către OCDE și ONU.  AFL-CIO și CES își vor consolida în continuare cooperarea în vederea responsabilizării companiilor multinaționale".

Trumka și Visentini au subliniat faptul că "drepturile de muncă, ce au la bază convențiile internaționale ale Organizației Internaționale a Muncii, sunt indivizibile și trebuie să fie puse în aplicare la toate nivelurile, în toate țările, iar nerespectarea acestor convenții trebuie să atragă după sine consecințe economice."

Ei au adaugat: "Ținând cont de aceste aspecte, precum și alte probleme, negociatorii noștri nu par să se îndrepte spre acordul demn de secolul 21 pe care l-au promis ci mai degrabă vedem multe elemente din aceleași vechi  înțelegeri comerciale în stil corporatist. Transparența solicitată nu a fost atinsă. Nu numai că nu a fost făcut public proiectul de acord (textul consolidat), dar SUA nu a făcut publice nici măcar propriile sale propuneri."


Sursa: Departamentul International BNS