BNS a raspuns demersului initiat de D-l Vlad Vasiliu, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, pentru a face parte dintr-un grup de experti ce urmeaza a fi constituit la nivelului ministerului mentionat.

La aceasta prima reuniune au participat reprezentanti ai:

·         Camerei de Comert a Romaniei

·         Asociatiei Oamenilor de Afaceri

·         BNS.

Din grupul de lucru ce urmeaza a se constitui vor mai face parte: UGIR, CNPR (Confederatia Nationala a Patronatelor din Romania), CNIPMMR si inca o confederatie sindicala.

Conform celor mentionate in cadrul acestei discutii, functionarea acestui grup de lucru nu va interfera cu cadrul institutional de dialog social, iar temele ce vor face obiectul propunerilor expertilor din organizatiile mentionate vizeaza subiecte ce se vor afla pe agenda Consiliului de Ministri UE, in reuniunile in care Ministerul Economiei este titular. Expertiza organizatiilor va fi folosita cel putin pe urmatoarele teme:

·         Acordul comercial transatlantic UE-SUA (TTIP)

·         Acordul comercial UE – Canada (CETA)

·         Acordul UE – Japonia

·         China – recunoasterea statutului de economie de piata?

·         Competitivitate

·         Agenda Digitala

·         Piata interna

·         Certificate verzi

·         Economia circulara

·         Ambalaje

Ministerul propune incheierea unui acord de colaborare care sa stabileasca cadrul general de lucru pentru grup. In urmatoarea perioada partenerii vor primi un draft de acord  care sa faca obiectul unor amendamente de la cei implicati.


Sursa: Minel Ivascu, Secretar General BNS