3.515 de oameni au murit în accidente raportate la locul de muncă în UE în 2012 - ultima dată când UE a colectat aceste date statistice. 100.000 de persoane mor în UE în fiecare an de cancere ce au legătură cu locul de muncă.

3.515 de oameni au murit în accidente raportate la locul de muncă în UE în 2012 - ultima dată când UE a colectat aceste date statistice. 100.000 de persoane mor în UE în fiecare an de cancere ce au legătură cu locul de muncă.

 

UE a făcut foarte puțin în ultimii ani pentru a consolida protecția lucrătorilor împotriva bolilor și accidentelor la locul de muncă, în ciuda faptului că au apărut noi tehnologii și inovații, iar cercetarea medicală a identificat noi riscuri.

 

"Lucrătorii au nevoie de o protecție mai bună", a declarat Esther Lynch, secretar confederal CES. "Noile legi sunt necesare acum. Modul cel mai eficient și eficace pentru a proteja lucrătorii de boli și accidente la locul de muncă este prin elaborarea de legi la nivel european și național. Protecția sănătății lucrătorilor nu ar trebui să fie dereglementată sau privatizată. Legi mai puternice ar trebui să fie susținute de o aplicare puternică și un sistem puternic de reprezentanți pe probleme de sănătate și siguranță la locul de muncă."

 

CES revendică noi legi de sănătate și siguranță la locul de muncă, elaborate în regim de urgență, pentru a proteja lucrătorii de:

• Implementarea obligatorie a limitelor de expunere profesională pentru cel puțin 50 de substanțe cauzatoare de cancer, în loc de numai 5 (câte sunt în prezent), în 2016, în loc de a amâna până în 2020;

• elaborarea de noi reglementări care să se ocupe de:

   - nanoparticule;

   - riscurile psiho-sociale, inclusiv stresul, violența și hărțuirea;

   - durerile de gât, de spate și cot.

 

O directivă - privind substanțele cancerigene și mutagene - a fost analizată de către UE timp de aproximativ 12 ani, fără a face nici o schimbare! Ca urmare a presiunii sindicatelor, Comisia Europeană a promis progrese în acest an cu privire la protecția lucrătorilor împotriva cancerului. Cu toate acestea, Comisia Europeană continuă să ignore cererile din partea sindicatelor, a Parlamentului European și statelor membre pentru legislație privind nanomaterialele.

 

"Preocupările privind "costurile de conformare" ale reglementării asupra industriei ignora costurile asumate de lucrători și familiilor acestora", a adăugat Lynch, "și nu ar trebui să oprească măsurile pentru prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă."

 

Dovezile cu privire la necesitatea de a acționa, în plus față de îngrozitoarea cifră a deceselor, sunt elocvente:

• Între 2010 și 2015 a crescut procentul lucrătorilor care manevrează substanțe chimice și materiale infecțioase.

• Jumătate dintre toți lucrătorii considera că stresul legat de locul de muncă este ceva comun la locul lor de muncă.

• Mai mult de 2 din 5 lucrători trebuie să lucreze în poziții dureroase sau obositoare un sfert sau mai mult din timpul total de muncă.

Notă: Ziua Internațională pentru Comemorarea Lucrătorilor are loc în fiecare an în întreaga lume, la 28 aprilie, pentru a ne reaminti de lucrătorii uciși, mutilați, răniți sau afectați negativ la locul de muncă.


Sursa: CES