Acordul colectiv prevede ca ziua de 29 iunie are regimul unei zile de sarbatoare legala. Prevederea este perfect legala fiind semnata de ministrul justitiei. Cu toate acestea in 2015 ANP a incalcat acordul si a considerat ca 29 iunie trebuie sa aiba regim de invoire platita.

”Diferenta este enorma intrucat o zi de sarbatoare legala modifica fundamental socotelile cu timpul de munca prestata, respectiv munca suplimentara. Codul muncii permite, la fel si legea dialogului social, iar ministrul si directorul general ANP au semnat. Prin urmare nu era absolut niciun dubiu privitor la regimul juridic, dar cu toate acestea ANP a abuzat si a refuzat acordarea dreptului. 

Situatia a ajuns si la nivel MJ care a intrat in solidar cu ANP (cum altfel?) in acest demers de blocare a unui drept consacrat prin negocieri colective. Iar solidaritatea aceasta s-a materializat intr-o adresa care pentru noi reprezinta o pozitionare abuziva a MJ in domeniul negocierilor colective, pentru prima data in 10 ani.

In sistemul penitenciar mai avem si personal contractual (sub 300) iar pentru aceasta categorie de colegi ai nostru avem posibilitatea de a negocia contract colectiv de munca la nivel de grup de unitati (in timp ce pentru functionari publici se negociaza acord colectiv privind raporturile de serviciu).

Incepand cu anul 2008 cele doua documente de negociere colectiva, acordul si cotractul colective au fost negociate si semnate in paralel chiar daca cu un usor decalaj din punct de vedere al datei. Cele doua acte au un regim diferit. CCM-ul la nivel de grup se inregistreaza la Ministerul Muncii si se publica in Monistorul Oficial al Romaniei.

Ultima negociere a CCM-ului la nivel de grup de unitati ANP s-a impotmolit in refuzul MJ de a accepta cateva prevederi. Una dintre acestea care vizeaza zilele de concediu suplimentar reprezinta o propunere noua insa celelalte doua prevederi in divergenta sunt aspecte care se regasesc in actele colective din sistem fiind negociate si semnate in anii anteriori.

Nu vom insista pe partea de formare profesionala si nici pe zilele de concediu suplimentar insa vrem sa accentuam pozitia pe care MJ o exprima public chiar cu riscul unui conflict colectiv de munca, blocand negocierile pentru ca nu este de acord ca ziua de 29 iunie sa aiba regim de sarbatoare legala.

Asta ne duce cu gandul la doua lucruri si anume ca in luna iunie a anului curent vom primi acelasi tratament de la ANP in materia acestui drept, fortandu-se alocarea unui regim de invoire platita desi Acordul coelctiv in vigoare indica altceva, si ne mai duce cu gandul la faptul ca in viitorul Acord colectiv care trebuie negociat la sfarsitul anului in curs, vom avea acelasi impediment in negociere ca cel constatat la CCM, incercandu-se eliminarea totala zilei libere de 29 iunie.

Daca MJ si ANP fac o divergenta dintr-un drept legal (singurul!), castigat prin negocieri in conformitate cu normele in vigoare, atunci cel putin noi, SNLP, alegem calea luptei sindicale si nu vom ceda un centimetru din teritoriul castigat prin negocieri dificile incepute cu aproape un deceniu in urma. 

Prin urmare, ceea ce poate parea un lucru minor pentru ca vizeaza negocieri pentru doar 300 de colegi contractuali, prezinta in realitate o miza mult mai mare pentru ca este o lupta pentru mentinerea singurului drept concret castigat prin negocieri colective in sistemul penitenciar, cat timp legislatia interzice bugetarilor negocierile in plan salarial.

In cursul zilei de astazi a fost declansat conflictul colectiv de munca pentru divergente in cursul procesului de negociere colectiva si urmeaza sa primim din partea Ministerului Muncii un raspuns privitor la conciliere. In functie de modul in care se va derula conciliere precum si de rezultatul acesteia, vom decide alte modalitati de actiune specifica. Cu ocazia concilierii intentionam sa clarificam si interpretarea prevederilor din acordul colectiv care stabilesc regimul zilei de 29 iunie.”


Sursa: Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare