În data de 4 februarie 2014 a avut loc la București Conferința „Dialogul Social Tripartit – prezent şi perspective”, eveniment la care Blocul Național Sindical a fost reprezentat de Dumitru Costin, președintele confederației. La dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului au participat reprezentanți ai Guvernului, ai organizațiilor patronale și ai confederațiilor sindicale, printre invitați numărându-se și premierul Victor Ponta, ministrul Muncii - Mariana Câmpeanu și Maria Grapini - ministrul pentru IMM.
Criticând aspru felul în care funcționează dialogul social în România precum și cadrul legislativ în domeniul muncii și al relațiilor industriale, președintele BNS a solicitat Guvernului să ia în regim de urgență măsuri pentru a pune România în linie cu valorile și principiile europene.
 
Actualul sistem nu corespunde principiilor și obiectivelor dialogului social cuprinse atât în documentele OIM cât și în tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, domnul Barosso, sublinia în septembrie 2012, la o reuniune la nivel înalt cu partenerii sociali din toate statele membre, că dialogul social, negocierea colectivă și consultarea fac parte din ADN-ul nostru. În România acest ADN a suferit mutații, se pare că naștem mutanți nocivi pentru relațiile de muncă în loc să evoluăm. Parcă ținem neapărat să dovedim Europei că suntem capabili să compromitem orice principiu, orice normă și orice instrument juridic sau instituțional european sau internațional. Specificitatea mioritică a nației române nu mai poate fi o scuză, nu mai trebuie tolerată, 
a spus președintele BNS  în intervenția sa.
 
Dumitru Costin a solicitat Guvernului României să înceapă discuțiile în regim de urgență cu partenerii sociali reprezentativi astfel încât cadrul legislativ în materie de dialog social să fie reproiectat din temelii și să fie pus în funcțiune sistemul european bazat pe parteneriat și negociere la toate nivelurile: companie, teritoriu, sector și național.