Din datele statistice rezultă că România anului 2014 este o țară în care nu se poate trăi decent din muncă, o țară în care un salariat cu greu reușește să își acopere coșul minim de consum din banii cu care este remunerat și în care creditele apasă lună de lună pe un buget extrem de fragil.
 
 O țară în care riscul sărăciei pentru persoanele care dețin un loc de muncă are o rată de 19%, în condițiile în care media europeană este de aproximativ 9%.
 
 O țară în care coșul minim de consum avea la sfârșitul anului 2013 o valoare de 1239 lei pentru o familie de salariați, în condițiile în care circa 30% dintre angajați au avut la sfârșitul anului 2012 salarii brute sub nivelul de 1.000 de lei.
 
 O țară în care peste 20% dintre gospodării au înregistrat venituri bănești mai mici decât valoarea coșului, o țară în care peste 70% dintre persoanele înregistrate cu credite neperformante sunt cu venituri sub medie.
 
 O țară în care de 6 ani se reduc constant cheltuielile cu alimentele și crește constant ponderea serviciilor în structura coșului, o țară în care prețurile utilităților ”taie” din rația de alimente și afectează calitatea hranei.
 
 Vezi AICI un studiu pe tema coșului minim și pe tema situației creditelor, elaborat de Departamentul Economic BNS. Concluziile studiului prezintă și un punct de vedere tehnic față de propunerea Guvernului privind restructurarea creditelor populației.