publisind mitingIncepand de astazi, toate structurile afiliate Federatiei PUBLISIND si FSANP incep aplicarea celei mai dure reactii sindicale pe care o putem organiza (in lipsa dreptului la greva), la refuzul MJ/ANP de a acorda salariul de merit in suma compensatorie, similar celorlalte institutii din structura de aprare nationala.

Aceasta actiune a fost anuntata in cadrul Comisiei mixte MJ din 7 septembrie 2016 si se adauga notificarilor depuse de sindicate pe 31 august prin care se anunta dezacordul cu privire la depasirea plafonului de 180 de ore suplimentare in 2016. Pe langa notificarile sindicatelor, actiunea declansata astazi implica salariatii si acestia trebuie sa decida daca isi asuma aceasta raspundere, Codul muncii lasand in sarcina lor posibilitatea de a refuza munca suplimentara.

In sprijinul unei decizii unitare care sa sprijine actiunile sindicale, organizatiile sindicale vor coordona direct aceasta actiune centralizand notificarile salariatilor in calitate de mandatari ai acestora si vor asigura protectie sindicala si juridica permanenta. Trebuie precizat faptul ca in cadrul Comisiei mixte MJ a fost dezbatuta aplicabilitatea prevederilor Codului muncii in aceasta materie si nu au existat argumente MJ/ANP care sa justifica neaplicarea.
Munca suplimentara nu poate fi prestata decat cu acordul salariatului, prevede Codul muncii. In anul 2015, cativa salariati din sistemul penitenciar au utilizat aceste prevederi intr-o situatie data si au fost trimisi de angajator la parchet. Ordonanta de clasare a cauzei semnata de parchet indica insa faptul ca salariatii nu pot fi acuzati de abuz in serviciu pentru ca uzeaza de un drept legal si prin urmare nu au primit nicio sanctiune (disciplinara sau penala). Vom oferi mai multe detalii in articolele urmatoare.
Specialistii in legislatia muncii spun ca angajatorul ar trebui sa ceara acest acord al salariatilor dar pentru ca se poate prezuma un refuz atunci nu se procedeaza astfel. Salariatii sunt planificati in ore suplimentare in majoritatea unitatilor din sistem pentru ca numai asa poate functiona sistemul, fara ca salariatii sa fie intrebati. Iar lipsa unei refuz expres prezuma acordul tacit!
Cand insa refuzul se materializeaza in scris angajatorii au o dificultate majora. In cazul din 2015 salariatii au primit extrasarcini si au refuzat prestarea unei munci peste durata normala a timpului de lucru. In cazul actiunii declansate astazi, sub coordonare sindicala, la nivel national, pentru prima data in sistemul de aparare nationala, salariatii refuza sa mai fie planificati in ore suplimentare de munca in cursul lunii care urmeaza, octombrie 2016.
Prin urmare, managerii se vor afla in fata provocarii de a elabora planificarile pentru luna octombrie ignorand notificarile sindicatelor si ale salariatilor sau de a le da curs, planificand in limita orelor lucratoare din luna, respectiv 168 si punand sub semnul intrebarii o lunga serie de misiuni inclusiv de paza si supraveghere. Chair daca activitatea escortelor va fi diminuata, chiar daca se va incerca utilizarea unor resurse umane din alte structuri, si acesti angajati au dreptul sa refuze munca in plus.
Situatia este fara iesire chiar stim ca ANP se uita cu speranta la numarul mare de incadrari insa este vorba despre debutanti iar incadrarile se suprapun pe 1100 de iesiri din sistem (pensie etc) pana la acest moment! Chiar daca sindicatele nu coordonau o astfel de actiune, munca suplimentara urma sa creasca pentru o perioada de timp si nu sa scada.
De data asta, daca salariatii inteleg importanta unitatii in actiune si a definitiei sindicatelor ca structuri asociative in care toti membri au participare, aceasta actiune va fi mult mai brutala in efecte decat o greva asa cum era aceasta prevazuta in statutul nostru special (cu mentinerea unei treimi din activitate, asigurand acordarea drepturilor detinutilor si siguranta detinerii). Vom vedea de astazi, cu subiect si predicat, cu nume si prenume, pe cine ne bazam in lupta!  

files/1-000-0000-00007/Instructiuni_refuz_munca_.pdf

files/1-000-0000-00007/Plan-de-masuri-pentru-imbunatatirea-conditiilor-de-detentie2.pdf


Sursa: Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare