În cursul zilei de joi, 13 martie 2014, a avut loc la Ministerul Culturii o întâlnire organizată la solicitarea Blocului Național Sindical.

Delegația guvernamentală a fost condusă de Kelemen Hunor, ministrul Culturii, în timp de partea sindicală a fost reprezentată de Dumitru Costin (președinte BNS), Alexandra Crăsneanu (președinte FSBR), Cristian Șofron (secretar confederal BNS pentru ramura Cultură), Cristian Popescu (vicepreședinte al Sindicatului din Biblioteca Națională a României), Elena Bucur (președinte al Comisiei Legislative – Sindicatul BNR) și Luminița Gruia, șef serviciu TIC.

Printre subiectele aflat pe agenda întâlnirii s-au aflat trei dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă lucrătorii din Biblioteca Națională a României. Unul dintre aceste puncte se referă la insuficiența personalului specializat din cadrul BNR, având în vedere faptul că numărul actual al angajaților acestei instituții este de aproximativ 200 de persoane, de aproape patru ori mai mic decât ar trebui potrivit legislației ce reglementează activitatea Bibliotecii Naționale.

O altă problemă adusă la cunoștința ministrului Culturii se referă la insuficiența mobilierului specific de depozitare a documentelor, în condițiile în care BNR găzduiește documente cu o valoare istorică și culturală foarte mare. Sindicaliștii au solicitat, de asemenea, constituirea unui grup de lucru care să aducă modificări la Hotărârea de Guvern nr 862 din noiembrie 2013 privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului, modificarea datelor de identificare şi darea în administrarea Ministerului Culturii şi a Bibliotecii Naţionale a României a unui imobil aflat în domeniul public al statului.

Pe lângă punctele menționate mai sus, partea sindicală a subliniat și importanța renegocierii contractului colectiv de muncă.

Cele două echipe au convenit să continue discuțiile amiabile și să găsească împreună soluții eficiente care asigure desfășurarea în bune condiții a activității Bibliotecii Naționale a României, atât din punct de vedere tehnico-logistic cât și din punct de vedere al resurselor umane și al nivelului de salarizare.

Departament Presă BNS

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.