hs 2017 800x800 02Ziua Internațională de Comemorare a Lucrătorilor Morți și Răniți, numită și Ziua Memorială Internațională a Lucrătorilor, are loc la 28 aprilie în fiecare an.

La nivel mondial se desfășoară concomitent zeci de mii de evenimente prin care este subliniat costul uman al condițiilor de muncă proaste, dar și rolul sindicatelor de a face munca mai sigură și promisiunea acestora de a lupta pentru cei vii. (www.28april.org).

În acest an, Confederația Internaționala a Sindicatelor a ales să se mobilizeze sub motto-ul "Nesigură și nedreaptă - discriminarea la locul de muncă ne rănește pe toți".

In România, cu toate că vedem adesea la știri informații cutremuratoare legate de accidente întâmplate la locul de muncă, statisticile transmise către Oficiul European de Statistică pentru Acidente de muncă (European Statistics on Accidents at Work – ESAW), parte a Eurostat ce înregistreaza indicatorii privind accidentele la locul de munca din statele membre UE arată un nivel redus al acestor accidente. Oficialii nu omit să sublinieze că ratele deosebit de scăzute din Bulgaria și România, precum și din alte state membre ale UE estice, sunt considerate, în principal, ca reflectând faptul că aceste sisteme de raportare nu oferă niciun stimulent financiar sau oferă puține stimulente financiare pentru ca victimele să raporteze accidentele. Fenomenul ratelor scăzute de incidență a accidentelor non-fatale de muncă poate fi considerat ca reflectând nivelul scăzut de raportare, bazându-se pe ipoteza că multe accidente rămân neraportate. Situația privind rata incidenței accidentelor mortale este diferită, deoarece este mult mai dificil să se evite raportarea accidentelor fatale.

 Sursa : ESAW- Eurostat

 

Cea mai mare incidență standardizată a accidentelor mortale la locul de muncă a fost înregistrată în România în anul 2014 (7,1 decese la 100 000 de persoane angajate), confirmând situația înregistrată cu un an mai devreme, când România a înregistrat cea mai mare incidență a accidentelor mortale la locul de muncă în statele membre ale UE (6,9 de decese).

Sursa : ESAW - Eurostat

Practicile discordante de angajare, precum și creșterea nivelului de nesiguranță la locul de muncă generează o adevărată epidemie globală de "boli generate de primejdie" ce au legătură cu locul de muncă. În data de 28 aprilie, în fiecare an, sindicatele din întreaga lume trad un semnal de alarmă, din ce în ce mai puternic, cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a lucrătorilor morți și răniți. această zi a devenit cel mai semnificativ eveniment cu privire la sănătate și siguranță din lume.

Sharan Burrow, secretarul general al ITUC, a declarat: "Cine trăiește și cine moare la locul de muncă nu este un joc al șansei. Apariția unor forțe de angajare din ce în ce mai precare este deliberată și poate aduce moartea. Vedem cum angajatori lipsiți de scrupule practică o segregare în funcție de sex, rasă sau clasă, folosind practici de management feudal și inginerie socială modernă pentru a îndeplini obiectivele de producție care îi împing pe muncitori peste limtă. Această situație cauzează accidente mortale și îi lasă pe lucrători expuși la riscuri profesionale și la stres, care poate fi, la rândul său, ucigaș."

"Dovezile arată că economiile mai bine reglementate, cu o prezență sindicală puternică, sunt mai sigure, și înregistrează succese mai mari. Guvernele și companiile ar trebui să înceteze să îi trateze pe lucrători ca pe simple mărfuri de unică folosință și să se asigure că drepturile lor sunt respectate. Când lucrătorii sunt supuși unor presiuni extraordinare,  neștiind câte ore vor trebui să stea la muncă de la o zi la alta sau dacă vor avea de lucru, consecințele pentru sănătate și pentru munca în condiții de siguranță sunt grave. Aceste situații sunt evidente mai mult decât oriunde în ​​lanțurile globale de aprovizionare, unde absența respectării legislației permite ca cei mai răi angajatori să stabilească standardul."

Prezența sindicatele asigură mai puține inegalități, practici de muncă mai durabile și securitate economică.  Forța aceasta colectivă poate asigura și salarii mai bune, dar și condiții de muncă  mai sigure , un mediu mai sănătos… Actul asupra protecției ocupării forței de muncă, condus de corporații, pune profiturile pe termen scurt înaintea beneficiilor economice și sociale pe termen lung ale muncii decente iată de ce este momentul să rescriem regulile economiei globale, să impunem statul de drept, respectul pentru drepturi și demnitate umană. Aceste prerogative nu trebuie să fie tratate ca un impediment pentru afaceri.

Sănătatea și siguranța tuturor oamenilor contează enorm. Fiecare lucrător are dreptul la un mediu de muncă sigur și sănătos, nimeni nu ar trebui să aleagă între locul de muncă și sănătatea sa.


Sursa: Departamentul Relatii Internationale BNS