strike etucConfederația Europeană a Sindicatelor (CES) a condamnat astăzi propunerea Comisiei Europene de a limita dreptul la grevă în controlul traficului aerian.

CES a solicitat Comisiei Europene să elimine toate referirile la restrângerea dreptului la grevă din inițiativa sa privind "Aviația: Europa deschisă și conectată", publicată în 8 iunie anul acesta.

Propunerea Comisiei Europene include următoarele:

-          Sindicatele să facă o notificare prealabilă a grevelor

-          Membrii personalului să furnizeze notificări individuale privind participarea la acțiuni industriale

-          Survolările statelor membre afectate de greve vor continua

-          Evitarea grevelor în perioadele de vârf ale traficului aerian

"Dreptul la grevă este un drept fundamental garantat de legislația europeană și internațională", a declarat secretarul confederal al CES, Esther Lynch. "Restricționarea dreptului la grevă este nedemocratică, inacceptabilă și complet contrară dorinței clamate în repetate rânduri de președintele Juncker, de a crea o Europă socială de tip triplu A.  Negocierile și acordurile dintre lucrători și angajatori sunt posibile numai dacă lucrătorii au puterea de a declanșa greve, dacă aleg astfel.  Fără acest drept, toată puterea este în mâinile angajatorului. Comisia Europeană face o eroare gravă propunând această restricție a drepturilor lucrătorilor. "

Într-o scrisoare trimisă astăzi președintelui Juncker, vicepreședintelui Dombrovskis și comisarilor Thyssen și Bulc, secretarul general al CES, Luca Visentini, subliniază refuzul recent al Comisiei Europene de a include dreptul la grevă în Pilonul european al drepturilor sociale, deoarece nu intră în competența UE!  Liderul CES protestează, de asemenea, că sindicatele nu au fost consultate și că unele recomandări sunt contrare Constituțiilor și legilor naționale.

Scrisoarea acuză Comisia Europeană că "întotdeauna prezintă recomandări detaliate, cum ar fi aceasta, doar pentru a limita și a elimina drepturile sociale (cum ar fi dreptul la grevă, negocierea colectivă, protecția pe piața muncii, adecvarea pensiilor etc.), dar niciodată pentru a promova și consolida aceste drepturi. "

O rezoluție adoptată astăzi de Comitetul executiv al CES concluzionează că "Comisia Europeană trebuie să decidă dacă este pentru sau împotriva Europei sociale".

Atât scrisoarea, cât și rezoluția solicită retragerea propunerii de a restrânge dreptului la grevă în controlul traficului aerian. CES lucrează cu Federația Europeană a Lucrătorilor în Transporturi (ETF) și sindicatele naționale pentru a elimina această amenințare la adresa drepturilor lucrătorilor.


Sursa: CES