sigla snlpINSTITUTIA – O RUINA / SALARIATII – COBAI!

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare, organizatie sindicala majoritara reprezentand salariati din sistemul administratiei penitenciare si Ministerul Justitiei, declanseaza actiuni de protest pe termen nedeterminat.

ACTIUNI

 

1.   Refuzul muncii suplimentare in tot sistemul penitenciar, incepand cu data de 01.08.2017 (genereaza blocaje in activitate in maxim 10 zile; functionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentara).

2.   DezacordulSNLP privind depasirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii si negocierilor colective in vigoare).

3.   Miting la sediul Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

4.   Miting la sediul Ministerului Justitiei.

5.   Miting la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

6.   Mitinguri in cascada in toate unitatiledin sistemul penitenciar (10 unitati/saptamana).

 

REVENDICARI

 

1.      Majorarea salariilor cu 15% similar institutiilor din cadrul familiei ocupationale aparare nationala.

2.      Renuntarea la modificarea Legii nr 223/2015privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificata inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale.

3.      Deblocarea si finantarea posturilor vacantedin sistemul penitenciar astfel incat sa se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017 luand in calcul ritmul trecerilor in rezerva prin pensionare; in prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionari!) din 15.000 prevazute, dar sunt necesare 20.000 de posturi conform standardelor.

4.      Modificarea actelor normative care stabilesc numarul total de posturi prevazute (nu finantate) pentru sistemul penitenciar de la 15.000 la 20.000 conform standardelor de sistem aprobate si aplicate in anul 2016.

5.      Reorganizarea urgenta a unitatilor din sistemul penitenciaravand prioritate unitatile care sunt in pericol sa devina nefunctionale din cauza statelor de functii prea mici in raport cu misiunile.

6.      Asigurarea bugetului pentru salariicorelat cu concursurile in derulare, pentru intreg anul 2017.

7.      Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane leiprecum si repartizarea fondurilor cu prioritate pentru incadrarea de personal si imbunatatirea conditiilor de munca.

8.      Identificarea de solutii pentru construirea urgenta de noi unitati; in cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achizitia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unitati aflate in plan – Caracal si Berceni) avand in vedere tergiversarea emiterii hotararii de guvern corespunzatoare (sanctiunile CEDO nu mai par o prioritate).

9.      Diminuarea numarului de ore suplimentare (se acumuleaza peste 1 milion anual!)cu incadrarea in termenele pentru compensarea cu timp liber prevazute de Codul muncii precum si acordarea concediilor conform planificarilor (unica preocupare a guvernului pare sa fie in directia diminuarii pedepselor).

10.   Imbunatatirea conditiilor de muncasi masuri de protectie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor in organizarea activitatii si indeplinirea misiunilor, fara expunerea salariatilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.

11.   Modificarea statutului specialal functionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit intre MJ, ANP si sindicate (elaborarea a durat 4 ani si este finalizata!), precum si retragerea proiectului sustinut in prezent de MJ, prin care doar se aspreste regimul sanctionator aplicabil salariatilor, ignorandu-se modificarile deosebit de importante necesare in planul carierei; schimbarea denumirii in politie penitenciara.

12.   Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestata in zile de repaussaptamanal si sarbatori legale, in sensul redenumirii dreptului ca majorare, in caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).

 

Stefan TEOROC

Presedinte

 

files/1-000-0000-00007/Comunicat_de_presa_01082017.pdf

 

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

Presedinte Federatia PUBLISIND

Vicepresedinte Blocul National Sindical (administratie publica)

Tel mobil: +40 720 049 435

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


Sursa: Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare