Adevărul despre RomâniaTinerii nu lucrează, adulții trec masiv în inactivitate după ce termină șomajul, aproximativ 30% din populație se confruntă cu lipsuri majore și aproape 42% dintre români se află în risc de sărăcie sau excluziune.

Blocul Național Sindical organizează vineri, 9 mai 2014, o conferință de presă în cadrul căreia experții BNS vor face publice rezultatele unui studiu ce prezintă situația României reale, cea de dincolo de rata oficială a șomajului și de declarațiile politice în culori pastelate.

Chiar dacă România defilează cu o rată a șomajului de circa 7%, adevărul din spatele acestei cifre este că o mare parte din populația aptă de muncă migrează către o zonă de inactivitate extrem de periculoasă, o nișă de care rata șomajului nu ține cont și despre care se vorbește extrem de puțin.

BNS a realizat un studiu care prezintă situația exactă a pieței forței de muncă, cu detalii legate de ocupare pe categorii de vârstă, cu informații legate de riscul de sărăcie, de influența noului Cod al Muncii asupra ocupării și nivelului de trai precum și cu informații despre îndeplinirea indicatorilor asumați de România în raport cu Uniunea Europeană.

Cifrele pe care BNS le va prezenta în conferința din data de 9 mai 2014 arată, de exemplu, că aproximativ 19% dintre persoanele care dețin un loc de muncă în România sunt expuse riscului de sărăcie, în timp ce media europeană este de aproximativ 9%. Nici măcar Grecia nu ne depășește la acest capitol, iar dacă raportăm la întreaga populație și nu doar la persoanele care dețin un loc de muncă, constatăm că aproape 41,7% dintre români se află în risc de sărăcie sau excluziune, procent în creștere în anul 2012 față de 2011.

Sărăcia afectează toate categoriile sociale și este strâns legată de nivelul de ocupare, de calitatea locurilor de muncă și de nivelul salarial. Analiza BNS indică faptul că din anul 1996 încoace populația aptă de muncă migrează din sfera ocupării cu statut de salariat către inactivitate sau ocupare neremunerată, ceea ce se traduce prin precaritate la nivelul veniturilor și prin risc de sărăcie.

Una dintre cele mai afectate categorii este cea a tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani unde ocuparea a scăzut de la 37% în anul 1996 la 33% în anul 2000 și la 24% în anul 2012. Mulți dintre tineri au preferat să prelungească pe cât posibil intrarea în piața muncii și au rămas în sistemul de educație (49% în anul 2012 față de 41% în anul 2000), mulți dintre cei ocupați au trecut de la categoria de salariat la cea de lucrător familial neremunerat (circa 37% dintre tinerii ocupați erau în anul 2012 lucrători neremunerați și erau socotiți ”ocupați” deși nu aveau venituri) iar procentul salariaților a scăzut de la 60% în  1996 la 53% în 2012 pentru această grupă de vârstă.

Circa 20% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani se află în situație de inactivitate, adică nu figurează ca șomeri, nu primesc nici un fel de asistență pentru integrare în muncă și nu sunt vizați de politicile active. Mai grav decât atât este faptul că 94,3% dintre tinerii aflați în inactivitate nu caută un loc de muncă și nu ar fi dispuși să înceapă lucrul dacă li s-ar oferi un loc de muncă.

Pentru categoriile de vârstă cuprinse între 25-50 de ani situația este mai mult decât îngrijorătoare, iar punctul culminant este atins pentru categoria 50-65 de ani, cu 19% șomeri și 30% inactivi la nivelul anului 2012.

Vă așteptăm la conferința de presă din data de 9 mai 2014 pentru alte informații legate de situația ocupării, de felul în care România își îndeplinește obligațiile asumate în raport cu UE precum și pentru o analiză a felului în care Codul Muncii adoptat în anul 2011 și legislația dialogului social au influențat piața muncii, relațiile de muncă și nivelul de salarizare și de trai.

Conferința de presă va avea loc la sediul BNS din Strada Turturelelor nr 11 A (Phoenicia Business Center, etaj 3, sector 3, București), cu începere de la ora 11.00 și va fi susținută de Dumitru Costin, președintele BNS, și Steluța Enache, directorul Departamentului Economic.

Pentru informații suplimentare și confirmarea participării:

Dana Badea – Departament Presă BNS - 0749.158.803, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.