fgs1Luni 26 februarie 2018, la Roma, s-a semnat un acord între federațiile sindicale din sectorul construcțiilor din România și Italia, respectiv FGS Familia și Fillea CGIL, cu scopul de a oferi un sprijn mai mare muncitorilor români din sectorul construcțiilor.

Acordul de cooperare semnat cu FGS Familia este un instrument suplimentar pentru protecția lucrătorilor din construcții, a celor care intenționează să plece la muncă în Italia sau care lucrează deja în Italia, dar și a muncitorilor care au muncit în Italia dar doresc să se întoarcă în România.", a declarat Secretarul General al Fillea CGIL, Alessandro Genovesi, cu ocazia semnării protocolului, care a avut loc la sediul filialei naționale din Roma.

"Sectorul de constructii din România este un sector vulnerabil care se confruntă cu o mare lipsă de forță de muncă iar lucrătorii migranți și detașați sunt, de asemenea, vulnerabili, nu-și cunosc drepturile pe care le au și nu sunt informați asupra acestora. Scopul nostru comun FGS Familia-FILLEA este tocmai acela de a sprijini acești lucrători, de a crea instrumente care să răspundă nevoilor lor" a declarat Președintele FGS Familia, Gheorghe Bălăceanu.

Semnarea a avut loc în prezența reprezentanților teritoriali ai Fillea și invitaților prezenți la seminar: Fausto Durante - Coordonator pe Politici Internaționale și Europene din CGIL, Andrei Sfîrloagă și Mirela Videa - Consilieri diplomatici pe probleme de muncă și sociale ai Ambasadei României în Italia, Larisa Papp - Director al Departamentului de Relații de Muncă, Inspecția Muncii România, Mercedes Landolfi -Coordonator politici Imigrare în Fillea și Emilia Spurcaciu - reprezentant Inca si Fillea în Romania. Din partea FGS Familia au participat Gheorghe Bălăceanu – Președinte FGS Familia, Ramona Veleanu – Vicepreședinte FGS și Ilie Bîră – Secretar Federal Construcții FGS.

Parteneriatul se naște din necesitatea de a revigora activitatea organizației din România pentru a oferi sprijin lucrătorilor români din Italia, care reprezintă cea mai mare comunitate de muncitori străini în construcții, dar și pentru a sprijini sindicalizarea muncitorilor români care lucrează de multe ori în companii italiene în România. În acest context, este necesară consolidarea relațiilor între cele două organizații, cu ambasada și instituțiile dedicate serviciilor de inspecție de muncă și comunitatea românilor prezenți în Italia.

Pentru organizațiile semnatare, învingerea dumping-ului și combaterea exploatării muncitorilor români din Italia, care reprezintă cel mai mare grup de străini în sectorul construcțiilor, precum și consolidarea culturii drepturilor în rândul muncitorilor din România prin construirea unei reprezentări mai puternice a mișcării sindicale în Europa și în cele două țări, este o prioritate.

Acordul de colaborare, prevede, de asemenea, angajamentul celor două organizații privind formarea sindicaliștilor din România, acțiuni comune de informare în România care să vizeze informarea lucrătorilor și activiștilor sindicali, cunoașterea legislației în vigoare în Italia și în România în domeniul muncii, al siguranței la locul de muncă și protecției drepturilor lucrătorilor, combaterea muncii la negru și a tuturor tipurilor de exploatare, precum și o serie de schimburi informaționale și organizaționale între organizațiile sindicale semnatare.

Semnarea acordului de colaborare și parteneriat dintre FGS Familia - România și FILLEA CGIL – Italia dovedește, încă o data, că solidaritatea și colaborarea sindicală nu-s doar vorbe în vânt și nu există granițe unde aceasta s-ar putea opri.


Sursa: FGS Familia