Proiectul de modificare a Codului Muncii a fost înregistrat la Senat

În cursul zilei de 10 septembrie 2014 un Comitet de Inițiativă alcătuit din reprezentanți ai BNS a înregistrat la Senat o inițiativă legislativă cetățenească care va intra în istoria post-decembristă a României datorită impactului major pe care îl care asupra pieței muncii, asupra celor 5 milioane de lucrători activi, asupra familiilor acestora și asupra viitoarelor generații de angajați, inclusiv a celor care sunt acum șomeri sau elevi ce urmează să intre în piața muncii.


Proiectul depus de BNS are șanse să devină lege și să modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afectează negativ drepturile și interesele lucrătorilor și pe care negocierile cu partidele aflate pe rând la putere și în opoziție nu au reușit să îl clintească și să îl pună în acord cu normele europene și internaționale.

Blocul Național Sindical a continuat lupta pentru modificarea Codului Muncii și a pus în joc toare resursele pe care le-a avut la dispoziție, incluzând infrastructura județeană, rețeaua de lideri de sindicate și de federații, activele și logistica din teritoriu precum și expertiză de calitate în vederea elaborării unui proiect echilibrat, în acord cu legislația europeană și internațională în materie.

Comitetul de Inițiativă a reușit să parcurgă toți pașii legali în acest sens, trecând prin etapa de constituire a Comitetului, prin elaborarea proiectului, obținerea avizului din partea Consilului Legislativ, publicarea proiectului în Monitorul Oficial și strângerea semnăturilor. Potrivit legii, iniţiativa legislativă poate aparţine unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot provenind din cel puţin un sfert din judeţele ţării. O condiție cumulativă este ca în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul iniţiativei.

Proiectul de modificare a Codului Muncii a strâns 150.000 de semnături, fiind susținut de lucrători afiliați la BNS și la alte confederații, de familiile lucrătorilor, de angajați care nu sunt membri de sindicat, de pensionari și de generația tânără deopotrivă.

Pașii au fost parcuși și condițiile minime au fost îndeplinite, iar calea firească a proiectului de lege duce către dezbaterea sa în Parlament. Cel mai probabil acest proiect va fi aprobat, ținând cont de faptul că a fost elaborat de o echipă coordonată de reputatul prof. dr. Alexandru Athanasiu, ținând cont de faptul are în spate o expertiză tehnică de excepție și ținând cont de faptul că pune Codul Muncii în acord cu Constituția, cu Convențiile OIM ratificate de România și cu alte norme și normative europene / internaționale.

În perioada imediat următoare reprezentanții BNS vor începe consultări cu liderii grupurilor parlamentare cărora le vor furniza informații și le vor pune la dispoziție argumente documentate. De asemenea, membrii Comitetului de Inițiativă vor fi disponibili să participe la ședințele Comisiilor de specialitate sau la întâlniri formale și informale cu membrii Parlamentului României care solicită date suplimentare sau studii în sprijinul acestui demers.

Din Comitetul de Inițiativă fac parte membri ai Blocului Național Sindical (președintele Dumitru Costin, vicepreședintele Ilie Gheorghe și membri ai Biroului Executiv), modificarea Codului Muncii fiind pe agenda BNS încă din luna mai 2011. Actualul Cod a fost adoptat de către Parlamentul cu coloratură majoritar portocalie în ciuda faptului că lucrătorii români cereau din stradă respingerea sa, protestând la nivel național vreme de aproape trei luni. Mișcarea sindicală internațională și Organizația Mondială a Muncii au dat dreptate părții sindicale cerând respingerea proiectului Boc pentru încălcări grave ale normelor europene și internaționale în materie de muncă.

Din mai 2011 și până în prezent nu s-au adus corecții majore Codului Muncii, în ciuda faptului că au existat numeroase întâlniri și negocieri între cele trei părți, respectiv sindicate, patronate și Guvern și în ciuda faptului că s-au schimbat polii de putere politică și exista un acord scris care făcea o prioritate din modificarea Codului Muncii.

Membrii BNS, alături de milioanele de lucrători români care activează deja în piața muncii sau urmează să activeze, speră ca această inițiativă legislativă să fie aprobată de reprezentanții actuali în Parlament și să se aducă astfel corecțiile care repun România în firescul valorilor europene.

Blocul Național Sindical le mulțumește public tuturor celor care s-au documentat și au decis să susțină prin semnătură această inițiativă, le mulțumește liderilor sindicali care au făcut eforturi să coordoneze procesul de strângere de semnături precum și profesorului Alexandru Athanasiu și experților din comisia tehnică care au realizat un proiect de lege greu de combătut.