BNS apreciază punctele de vedere exprimate cu demnitate, respect și eleganță. Chiar dacă există puncte de vedere divergente, acestea pot îmbrăca forme coerente, însoțite de argumente, și, mai ales, semnate fără frică pentru ca opinia publică să înțeleagă foarte clar poziția asumată de o persoană sau de o organizație.

Raportat la proiectul de modificare a Codului Muncii, îi invităm pe reprezentanții sindicatelor, ai patronatelor, ai angajatorilor neafiliați la structuri patronale, ai societății civile, ai partidelor politice precum și pe lucrătorii din toată țara să spună concret, scris negru pe alb, ce anume (și de ce) îi deranjează din modificările propuse de BNS.

  • Să își asume cu voce tare și cu degetul pe paragraf că nu sunt de acord ca obiectivele de performanță să fie negociate între angajator și lucrător sau că nu sunt de acord ca lucrătorii să fie informați măcar cu privire la obiectivele pe care trebuie să le atingă pentru a-și primi salariile.
  • Să își asume cu nume și prenume că nu sunt de acord ca orele suplimentare să fie compensate prin acordarea de ore libere sau prin acordarea unui spor la salariu.
  • Să își asume fără teamă dacă susțin perioade de probă lungi cât să construiești o casă și să spună clar și răspicat că vor contracte pe perioadă determinată ca regulă de bază în piața muncii.
  • Să își asume că susțin concedierile colective în baza unor criterii decise exclusiv de angajator, că susțin libertatea totală dată angajatorului de a desface contractul individual de muncă  sau de a suspenda automat contractele în cazul reducerii temporare a activității.

Blocul Național Sindical și-a făcut temele când a elaborat proiectul de lege, a fost transparent în demersurile sale de a modifica Codul Muncii, a făcut publice punctele de vedere din luna mai 2011 și până în prezent și va continua să o facă într-un limbaj civilizat, cu respect față de interlocutori.

Așteptăm un comportament demn, elegant și curajos din partea tuturor celor care vor să  își exprime opinia pe acest subiect. Pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro pot fi publicate comentarii la articole, iar adresa BNS de e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) este disponibilă să preia puncte de vedere și documente din partea celor care au ceva de spus pe această temă. 

Reamintim faptul că în cursul zilei de 10 septembrie 2014 Comitetul de Inițiativă alcătuit din reprezentanți ai BNS a înregistrat la Senat o inițiativă legislativă cetățenească care are șanse să devină lege și să modifice astfel actualul Cod al Muncii.

Comitetul de Inițiativă a parcurs toți pașii prevăzuți de lege, trecând prin etapa de constituire a Comitetului, prin elaborarea proiectului, obținerea avizului din partea Consilului Legislativ, publicarea proiectului în Monitorul Oficial și strângerea semnăturilor. Potrivit legii, iniţiativa legislativă  poate aparţine unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot provenind din cel puţin un sfert din judeţele ţării. O condiție cumulativă este ca în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul iniţiativei.

Proiectul de modificare a Codului Muncii a strâns 150.000 de semnături, fiind susținut atât de tineri care au dreptul cetățenesc de a vota, de adulți, de pensionari, de lucrători din toată țara și de familiile acestora.