Blocul Național Sindical a transmis joi, 11 septembrie, punctul său de vedere față de ”Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 – 2020”, un document pe care îl apreciază și îl susține cu unele amendamente de bun-simț, argumentate pertinent. Opinia BNS a fost exprimată de președintele Dumitru Costin la Comitetul Interinstituțional pentru Acordul de Parteneriat, reuniune ce a avut loc la Ministerul Fondurilor Europene.


Documentul prezentat și transmis de BNS a fost singura reacție de pe parte sindicală, o reacție firească și justificată având în vedere faptul că BNS are afiliați în zona administrației publice și este îndreptățit să le apere drepturile și interesele.

”Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 – 2020” este un document închegat, logic, surprinzător mai ales prin faptul că prevede obiective clare și are și un buget alocat de 4 miliarde de lei.

BNS apreciază propunerea guvernamentală și sugerează completarea acesteia cu amendamentele din ataș.

Câteva dintre acestea vizează necesitatea introducerii unor indicatori clari pentru echilibrarea bugetului, alocarea unui rol strategic dialogului social și formalizarea acestuia prin modificări legislative elaborate împreună cu partenerii sociali, definindu-se concret acordul colectiv pentru functionarii publici – care trebuie sa aiba acces la negocieri colective in mod similar cu restul salariaților.

Un alt aspect semnalat de BNS este necesitatea găsirii unei linii de echilibru între drepturile pe care le au angajații din administrație și restricțiile la care sunt supuși, având în vedere că normele sunt saturate cu prevederi care vizează incompatibilități, interdicții, restricții și conflicte de interese, fără a se urmări însă compensarea acestora cu elemente stimulative.