poca imag
Blocul Național Sindical organizează miercuri, 14.08.2019, începând cu ora 09.30, la Hotel Novotel, sala Lyon, conferința finală în cadrul proiectului ”ETICA – Eficiență, transparență și intimitate în cariera din administrație”.

Conferința finală este dedicată prezentării rezultatelor proiectului mai sus menționat, reprezentând totodată o oportunitate pentru partenerii sociali de a analiza actualul cadru legislativ și instituțional al dialogului social și de a propune măsuri pentru îmbunătățirea acestuia.

În a doua parte a anului 2018 BNS a derulat o cercetare bazată pe sondaj, obiectivul fiind acela de a evalua modul în care au fost transpuse și respectate în practică prevederile legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților. Concluzia acestei evaluări a fost aceea că informarea și consultarea se realizează în litera dar nu și în spiritul legii. În general angajatorii respectă cerințele formale pe care legea le prescrie, dar nemergând de regulă mai departe pentru promovarea spiritului acestor principii.

Ca urmare, în cadrul proiectului ”ETICA – Eficiență, transparență și intimitate în cariera din administrație”, proiect finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, BNS a dezvoltat 3 proiecte de acte normative, vizând modificarea, aplicarea și completarea cadrului legal ce vizează informarea și consultarea lucrătorilor.

Pe parcursul a trei luni, în intervalul martie – mai 2019, BNS a prezentat propunerea de politică publică, respectiv cele 3 proiecte de acte normative, în cadrul a șapte sesiuni de dezbatere publică organizate la nivel regional. La începutul lunii iulie a.c. cele trei proiecte de acte normative au fost înregistrate la Ministerul Muncii și Justiției Sociale ca propunere de politică publică.

România ocupă locul 71 din 140 de state monitorizate de Forumul Economic Mondial în ceea ce privește încălcarea drepturilor lucrătorilor, confruntându-se cu încălcări sistematice ale drepturilor, așa cum reiese și din Raportul elaborat de Confederația Internațională a Sindicatelor.

Ca urmare, pentru a asigura o monitorizare în timp util a cazurilor de încălcare a drepturilor lucrătorilor, experții implicați în cadrul proiectului au construit un instrument ce permite evaluarea la nivel de companie a 5 drepturi considerate de noi ca fiind fundamentale pentru lucrători (dreptul la condiții de muncă și de ocupare decente și echitabile; dreptul de a se asocia liber în organizații sindicale și dreptul la negociere colectivă; dreptul la sănătate și securitate în muncă; dreptul de a participa la determinarea şi ameliorarea condițiilor de muncă şi a mediului de muncă din cadrul întreprinderii; dreptul la informare și consultare în cadrul întreprinderii, inclusiv în cadrul procedurilor de concediere colectivă).

Indicatorul a fost transpus într-un instrument ușor de utilizat și care permite prelucrarea rezultatelor și valorificarea acestora într-o manieră simplă și ușor de monitorizat.

 

Propunerea de politică publică, în forma modificată ca urmare a propunerilor de modificare / completare primite pe parcursul celor 7 sesiuni regionale, precum și indicatorul de monitorizare a drepturilor lucrătorilor, vor fi prezentate pe larg în cadrul conferinței finale a proiectului.

 

Sunt invitați la dezbatere reprezentanți ai Ministerului Muncii, Inspecției Muncii, ai patronatelor și sindicatelor, precum și reprezentanți ai mass media.

 

files/1-000-0000-00007/comunicat_conferinta_finala.docx

 

Pentru informații suplimentare, precum și pentru confirmarea participării, vă rugăm să ne contactați: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.sau telefonic – 0744 514 697, Steluța Enache sau 0745 391 443 – Ioana Secară.

 

Departamentul de Presă BNS

 

 

 

 

 

 

 

 


Sursa: Departamentul de Presa BNS