TU coronvirusBlocul Național Sindical a solicitat Primului MInistru, dnul Ludovic Orban, să efectueze demersurile necesare astfel încât România să susțină aprobarea Regulamentului de instituire a schemei SURE și totodată să pregătească cât mai urgent posibil îndeplinirea condițiilor pentru accesarea acestui instrument.

Scopul acestei inițiative este acela de a menține șomajul structural la un nivel cât mai redus posibil, prin sprijinirea lucrătorilor pentru a-și păstra locurile de muncă, precum și a companiilor pentru a supraviețui în timpul crizei.

Structurile sindicale din statele membre UE, sub egida Confederației Europene a SIndicatelor, au solicitat Comisiei Europene să se asigure că:

  • Toate statele membre vor pune în aplicare aranjamente de reducere a timpului de lucru sau măsuri similare, pentru a sprijini pierderea de venituri a lucrătorilor în această perioadă;
  • Aceste măsuri vor fi accesibile pentru toți lucrătorii, indiferent de sector sau de tipul companiei;
  • Plățile se vor face către angajatori, pentru a evita astfel concedierile;
  • Partenerii sociali vor fi implicați pe deplin în proiectarea și implementarea sistemelor, la nivel național, sectorial și de companie.

Este esențial ca în această perioadă să menținem locurile de muncă și funcționarea întreprinderilor, inițiativa SURE este răspunsul Comisiei în acest sens. Aplicarea acestei scheme le permite lucrătorilor să își plătească în continuare chiria, facturile și produsele alimentare și contribuie la asigurarea stabilității atât de necesare în economie. Împrumuturile, bazate pe garanții furnizate de statele membre, vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele și toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, deosebit de important în special pentru statele membre cel mai grav afectate.

Este foarte important ca această schemă de sprijin să fie operaționalizată cât mai urgent posibil, tocmai de aceea am solicitat Primului Ministru că reprezentanții României să voteze favorabil pentru introducerea Regulamentului pentru introducerea SURE, iar statul român să pună la dispoziție garanțiile necesare, pentru ca SURE – acest instrument foarte important pentru lucrătorii din Europa – să devină rapid operativ în România.

 

Textul integral al scrisorii transmise azi către Dnul Prim Ministru Ludovic Orban poate fi citită integral aici. files/1-000-0000-00007/Adresa_BNS_pentru_PM_6_aprilie_2020.pdf


Sursa: Departamentul de Presa BNS