publisind 2021Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical, totalizand 35.000 de membri din domeniile administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, politie si politie de frontiera, grefa judiciara, penitenciare si probatiune, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS, a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020 (data la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi si la sediul MAI) in reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017.

Revendicari generale:

 • eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public;
 • aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;
 • un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.

 

PUBLISIND include in structura sa sindicate reprezentative din familia ocupationala "justitie" sau din institutii subordonate Ministerului Justitiei, totalizand 16.000 de membri de sindicat din penitenciare, grefa judiciara si probatiune. Revendicarile principale ale personalului din aceste domenii sunt:

 • tratament egal in materie de drepturi salariale intre politisti si politistii de penitenciare (acordarea titlului de specialist de clasa in Politia Penitenciara);
 • modificarea legii-cadru pentru eliminarea inechităților salariale din grefa judiciară si probatiune, precum și o salarizare corectă a personalului.

 

Protestele PUBLISIND se afla in derulare si vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat in cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, a doua actiune care se organizeaza in anul 2021 este planificata pe data de 20 ianuarie 2021, incepand cu ora 10,00 la sediul Ministerului Justitiei dar si in fata Prefecturilor din judetele Constanta, Prahova si Mures. PUBLISIND protesteaza contra inghetarii salariilor si sporurilor, impotriva neindexarii pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si pentru o cresteree a salariului minim corelata cu cresterea preturilor. Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.

 

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila  ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022. Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Crestereadeficitului bugetaresteun pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie.

 

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuricare vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortelein protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei.

 

Calendarul de actiuni

 

 Miercuri 13 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Muncii și Protectiei Sociale;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Bacau, Timis, Cluj.

 

Miercuri 20 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Justitiei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Constanta, Mures, Prahova.

 

Miercuri 27 ianuarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Afacerilor Interne;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Satu Mare, Maramures, Bihor.

 

Miercuri 3 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Ministerul Finantelor Publice;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Galati, Dolj.

 

Miercuri 10 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Parlamentul Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Giurgiu, Braila, Valcea.

 

Miercuri 17 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Guvernul Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Iasi, Cluj, Caras Severin.

 

Miercuri 24 februarie 2021

 • miting 100 de persoane la Presedintia Romaniei;
 • mitinguri cu cate 100 de persoane la sediul prefecturilor din Alba, Arges.

 

***

Pe intreaga durata a Calendarului detaliat mai sus, mitingurile anuntate vor fi completate si cu alte actiuni organizate pe domenii, cum sunt:excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activitati, refuzul de prestare a muncii suplimentare,actiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității in anumite domenii de activitate (avand prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență)etc.

 

***

 

PresedinteFederatia PUBLISIND, Stefan TEOROC - tel 0720 049 435

Secretar GeneralFederatia PUBLISIND, Cosmin ANDREICA - tel 0720 444 413

 

www.publisind.ro

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

files/1-000-0000-00007/Comunicat_PUBLISIND_Miting_MJ_20_ian_2021.pdf


Sursa: Federatia Publisind