of bnsPledam pentru o coexistenta pașnică a tuturor într-o lume în care legislația naționala din România împreună cu legislația internaționala apără drepturile omului, promovează si respecta drepturile femeilor și ale copiilor pentru egalitate de șansă si de gen, lupta împotriva abuzurilor si violentei sub orice forma, atât fizica cat si psihica, lupta împotriva discriminărilor de sex și gen, lupta pentru egalitate si echitate la locul de munca, lupta împotriva inegalităților si inechităților existente în societate.

Suntem cu toții solidari, uniți si alături de toate femeile, mamele si copii din Ucraina! De la începutul conflictului din estul Ucrainei, in 2014, peste 1,5 milioane de persoane au fost silite sa ia calea exilului, iar doua treimi dintre acestea sunt femei si copii. Tot mai multe persoane fug din calea războiului pe zi ce trece.

De Ziua Internațională a Femeii, ne declarăm solidaritatea cu poporul ucrainean și suntem alături de el.  Războiul afectează femeile în mod diferit decât bărbații: femeile și fetele suferă mult mai mult de violența sexuală și specifică de gen. Tot femeile sunt primele și cele mai afectate de consecințele sincopelor sau întreruperilor in furnizarea de servicii populației civile. Din acest motiv, ajutorul și sprijinul în conflictele armate trebuie să țină cont de vulnerabilitatea particulară a femeilor și de formele de violență specifice genului.

De Ziua Internațională a Femeii, ne declarăm solidare cu poporul ucrainean și

  • Cerem ca președintele statului rus să oprească imediat războiul de agresiune împotriva Ucrainei și să-și retragă toate trupele.
  • Îndemnăm guvernul României și Uniunea Europeană să protejeze ajutorul umanitar în zona de război și în țările învecinate, luând astfel în considerare și răspunzând nevoilor specifice ale femeilor și fetelor, precum și garantarea siguranței copiilor, adolescenților și femeilor în locuințe comune.
  • Îndemnăm instituțiile europene, precum și guvernele statelor membre ale UE să ratifice și să pună în aplicare imediat Convenția de la Istanbul, precum și Convenția 190 a OIM!

files/1-000-0000-00007/2022/Declaratie_OFEM_BNS_8_martie_2022.docx


Sursa: Organizatia de Femei BNS