Atâta timp cât se menține sistemul public de asigurări de sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să fie autonomă / Blocul Național Sindical (confederație sindicală ce are ca afiliat Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate), susține categoric funcționarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ca instituție autonomă, administrată independent de orice ingerințe și interese politice sau economice.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să fie autonomă
 
Blocul Național Sindical (confederație sindicală ce are ca afiliat Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate), susține categoric funcționarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ca instituție autonomă, administrată independent de orice ingerințe și interese politice sau economice.
 
Considerăm că nu există absolut niciun motiv legal, logic sau o fundamentare obiectivă pentru transformarea CNAS într-o anexă a Ministerului Sănătății, iar o eventuală reorganizare a acestei instituții trebuie făcută în baza unui plan discutat și aprobat împreună cu reprezentanții contribuabililor și ai angajatorilor, precum și în baza unui studiu de impact care să analizeze cu responsabilitate implicațiile sociale, medicale, administrative și economice ale unei astfel de decizii.
 
Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele subordonate acesteia reprezintă interesele asiguraților în relația cu furnizorii de servicii medicale și medicamente și  gestionează contribuțiile asiguraților la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). CNAS are printre atribuții și controlul modului în care sunt cheltuiți acești bani, controlul respectării contractelor de furnizare de servicii  precum și asigurarea unor servicii medicale de calitate tuturor cetatenilor români asigurați din bugetul acestui fond.
 
Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate consideră că CNAS ar trebui să fie trecută sub autoritatea Parlamentului României, în calitatea acestuia de for suprem de reprezentare a intereselor cetățenilor, inclusiv a celor legate de sănătate. Parlamentul României este singura instituție care trebuie și poate supraveghea o funcționare corectă, eficientă și echilibrată a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, unul dintre cele mai mari bugete ale României - alcătuit în totalitate din contribuțiile cetățenilor români.