Centrul de Asistenta pentru Lucratorii Mobili

 

”Condiții de muncă echitabile. Detașarea lucrătorilor: îmbunătățirea cooperării administrative și accesului la informații specifice în funcție de sectorul de activitate” ("Posting of workers: enhancing administrative cooperation and access to information", VS/2018/0453

Proiect cofinanțat de Comisia Europeană, DG Employment, Social Affairs and Inclusion
Call VP/2018/011
Implementat de DGB Bildunswerk în parteneriat cu BNS / Romania.
Durata proiectului: 01.01.2019 - 31.12.2020
Vizitează pagina proiectului pentru informații suplimentare – pagina in constructie

fair
bns 2
 
 
 
Blocul Național Sindical (BNS) face parte dintr-o rețea de centre care oferă în Germania, România, Polonia, Croația, Ungaria și Slovenia servicii menite să îmbunătățească situația lucrătorilor români care se află sau se vor afla în scop de muncă în Germania, în special a lucrătorilor detașați pe teritoriul Republicii Federale Germania. 
În cadrul BNS funcționează Centrul BNS de informare, consiliere, orientare și servicii-suport acordate cetățenilor români care se află sau se vor afla în scop de muncă în Germania, unde consilierii centrului oferă servicii de consultanță referitoare la legislația UE și cea din Germania si din Romania care reglementează munca în detașare, programul de muncă, perioada minima de odihnă, salariul minim, concediul anual, siguranța la locul de muncă, documentația necesară înaintea plecării, precum și informații și servicii specifice pentru fiecare caz în parte. 
 

Detasare Echitabila – cum se poate evita exploatarea – scurtmetraj explicativ

https://www.youtube.com/watch?v=dcerd2F1glQ

 

Centrul BNS de informare, consiliere și orientare a cetățenilor români care se află sau se vor afla în scop de muncă în Germania

Persoană de contact: Mirela Caravan, coordonatoarea Centrului

Program Centru: 08.00 - 18.00, cu programare prealabilă.

Adresa: str. Turturelelor 11A, etaj 3, sector 3, 030881, București.

Telefon: 021 313 59 74, 0724 046 455; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.www.bns.ro

  
Scopul demersului nostru este de a îmbunătăți accesul la informații pentru lucrătorii români care se află deja sau se vor afla în scop de muncă în Germania și de a consolida cooperarea transnațională între sindicatele europene și alte părți interesate relevante în ceea ce privește nevoile speciale ale lucrătorilor detașați. 
Una dintre principalele activități ale partenerilor din cadrul proiectului finanțat de UE numit ”Condiții de muncă echitabile. Detașarea lucrătorilor: îmbunătățirea cooperării administrative și accesului la informații specifice în funcție de sectorul de activitate” ("Fair working conditions. Posting of workers: enhancing administrative cooperation and access to information", VS/2018/0453) presupune înființarea unor centre de consiliere pentru lucrătorii detașați în Germania și pentru alte categorii similare. Aceste centre sunt interconectate cu cele 8 centre regionale de consultanță existente deja pe teritoriul statului german, oferind servicii-suport pentru lucrătorii care fie se află deja la muncă pe teritoriul Germaniei fie intenționează să lucreze acolo. 
retea centre 2
 
Suplimentar, ne propunem ca - pe lângă informare și consiliere oferite cetățenilor români - să dezvoltăm un parteneriat viabil și eficient cu instituțiile cele mai relevante din România, cele care cuprind în sfera lor de atribuții inclusiv servicii-suport pentru cetățenii români care lucrează în străinătate. 
Fraudele, eludarea normelor de muncă cât și lipsa informațiilor corecte conduc la situații în care lucrătorii români (mai ales cei detașați) se pot afla într-o poziție vulnerabilă pe piața europeană a muncii. Acești cetățeni au nevoie de acces la informații specifice referitoare la termenii și condițiile corecte de angajare și muncă într-o țară-gazdă, precum și la cerințele administrative care trebuie respectate. Datorită poziției lor vulnerabile și situației specifice de muncă la nivel transnațional, ei au nevoie de sprijin pentru a-și revendica și exercita drepturile.
Având în vedere faptul că proiectul nostru vizează câteva domenii țintă (vor fi acoperite cu precădere următoarele sectoare: sănătate, construcții, transport și sectorul metalurgic) și ținând cont de faptul că în diverse sectoare, reglementările specifice diferă, pregătim o documentare amănunțită, cu elemente specifice fiecărui sector.
La nivel central Biroul dispune de consilieri care pot furniza informații actualizate legate de condițiile de muncă din Germania, dar totodată pot asigura consultanță și din Romania, pentru a ajuta la rezolvarea unor probleme punctuale ale celor care solicită asistență.
Consilierii BNS pot oferi informații cu privire la drepturile şi obligaţiile angajatorilor și lucrătorilor străini, pot acționa ca mediatori în cazul unor conflicte și pot ajuta la rezolavarea cazurilor individuale care ne sunt aduse la cunoștință.
Blocul Național Sindical oferă servicii de asistență și consiliere pentru lucrătorii aflați în România sau în Germania în scop de muncă, fie că sunt deja membri de sindicat afiliați la confederație, fie că sunt lucrători neafiliați dar care se confruntă cu probleme în relațiile de muncă. Drepturile lucrătorilor afiliați la BNS sunt permanent reprezentate, negociate și apărate de către sindicatele / federațiile din care aceștia fac parte, atât în relația cu angajatorii cât și în instanțele naționale și internaționale.
Chiar dacă nu este membru al unei organizații sindicale BNS, orice persoană cu statut de lucrător detașat sau lucrător cu statut legal în Germania poate apela la Centrul de consiliere pentru lucrători români în Germania al confederației, în cazul în care întâmpină probleme în relația de muncă.
 

Proiect realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene