400 de femei şi-au asumat angajamentul să lupte cu toate formele de discriminare

 INFO

25 August 2011

Patru sute de femei, participante la Forumul Naţional al Femeilor din Republica Moldova, au adoptat o declaraţie în care se angajează să depună eforturile necesare pentru a lichida toate formele de discriminare faţă de femei şi pentru a elimina obstacolele în calea constituirii unei societăţi echitabile, redresării statutului femeii şi extinderii drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

În deschiderea forumului, consacrat aniversării a 20-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, Kaarina Immonem, cordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, a declarat că egalitatea de gen nu trebuie să fie percepută în sens îngust doar ca problema femeilor, deoarece acest aspect pune în discuţie relaţiile sociale. „Este un subiect care ne priveşte pe noi toţi şi necesită ca bărbaţii şi femeile să conlucreze pentru a găsi soluţii. Egalitatea de gen este şi prioritatea activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova”, a declarat Kaarina Immonem.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, Valentina Buliga declarat că procesul de modernizare a societăţii trebuie să aibă loc în pas cu emanciparea femeii. „Am toată convingerea că femeia nu trebuie să mai aştepte să fie invitată în lupta şi concurenţa politică. Trebuie să-şi revendice cu demnitate acest drept”, a declarat Valentina Buliga.

Prim-ministrul Vlad Filat, prezent la eveniment, a menţionat că acolo unde o femeie administrează un proces sau altul este mai multă responsabilitate şi loialitate. Premierul a mai precizat că libertatea, pe care Republica Moldova a obţinut-o acum 20 de ani, reprezintă o responsabilitate enormă faţă de cei care ne înconjoară, iar femeile au o asemenea calitate.

În cadrul Forumului a fost prezentat un film despre istoria ţării în cei 20 de ani de independenţă şi despre rolul femeii în procesul decizional în toate domeniile de dezvoltare.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei cu susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova, misiunii OSCE în Moldova şi Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova, în parteneriat cu Clubul Politic al Femeilor 50/50, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Gender-Centru, Confederaţia Naţională a Sindicatelor, alte organizaţii neguvernamentale.

Sursa: www.info-prim.md