Digitalizare

Până în 2025, 50% dintre angajați vor avea nevoie să dezvolte noi seturi de competențe, iar pentru 40% dintre angajați se va schimba setul de abilități de bază necesare în muncă, iar aceste fenomene reprezintă o revoluție digitală mai mare decât cea industrială.

Digitalizarea, poate cea mai importantă transformare din lumea modernă a muncii, schimbă modul în care lucrăm, comunicăm și trăim. Aceste transformări, care nu au echivalent în istorie, implică o adaptare rapidă atât din partea lucrătorilor și a organizațiilor  (companii, autorități etc.) pentru a-și păstra locul în ansamblul socio-economic actual si viitor.

Definiția digitalizării depinde de rolul acesteia în procesul multi-etapizat al transformării digitale. Digitalizarea, ca termen, este adesea utilizată în mod interschimbabil cu termenul transformare digitală. De fapt digitalizare si transformare digitala sunt legate între ele, acționând ca etape într-un proces mai complex.

Digitalizarea - prima etapă

  • digitalizarea se referă la conversia informațiilor fizice în formă digitală g un exemplu simplu: scanarea unui document pe hârtie pentru a-l transforma într-un document pdf, stocat pe computer sau într-o memorie electronică;
  • digitalizarea utilizează informațiile digitale rezultate în urma digitalizării pentru a permite sau a îmbunătăți procesele de afaceri sau operaționale g un exemplu mai sofisticat, un proces de lucru, realizat pas cu pas, de obicei de unul sau mai mulți angajați, acum e realizat automat, prin intermediul unui software sau al oricărui tip de sistem digital g în consecință, procesele de lucru devin mai eficiente din punct de vedere al costurilor și al timpului.

Transformarea digitală – a doua etapa

  • se bazează pe digitalizare pentru a crea și transforma afacerile în general g un bun exemplu de transformare digitală sunt schimbările pe care le face o companie pentru a vinde produse online, nu doar în magazinul fizic.

Digitalizarea si transformarea digitală sunt diferite, dar sunt complet dependente unul de celălalt si de aceea sunt înțelese ca un tot unitar pe care îl numim simplificat DIGITALIZARE, iar acest proces influențează profund şi ireversibil lumea muncii, pe noi toți.     

 

Digitalizarea reprezintă conversia informațiilor fizice în formă digitală. De exemplu, scanarea unui document pe hârtie pentru a-l transforma într-un document stocat într-o memorie electronică. Astfel, digitalizarea schimbă modul în care lucrăm, comunicăm și trăim. Iar analizele arată că până în 2025, 50% dintre angajați vor avea nevoie să dezvolte noi seturi de competențe, iar pentru 40% dintre angajați se va schimba setul de abilități de bază necesare în muncă.

În acest context social-economic, Blocul Național Sindical își propune să fie prima organizație sindicală digitalizată integral. BNS își propune să atragă constant resurse financiare pentru a investi în creșterea competențelor digitale ale liderilor și membrilor săi. Formarea profesională a angajaților în domeniul competențelor digitale este deosebit de importantă pentru ca România să beneficieze pe deplin de economia digitală.

Confederația participă activ la realizarea de studii, cercetări și analize în domeniul digitalizării. De asemenea, realizăm constant proiecte prin care oferim accesul la training în acest domeniu atât pentru angajatori, cât și pentru lucrători. BNS este preocupată să atragă constant și finanțare pentru investiții în digitalizarea activității sindicale.

Cel mai recent proiect al BNS în domeniul digitalizării este aplicația MyBNS, dezvoltată pentru smartphone-uri și tablete. MyBNS este un instrument ce întărește capacitatea de organizare sindicală, facilitează comunicarea rapidă între organizațiile sindicale membre, respectiv membrii de sindicat, asigurând o comunicare bidirecțională și sigură.

Membrii MyBNS au acces au acces la informații postate cu privire la inițiative legislative, știri, articole de interes din diverse domenii de activitate și, de asemenea, vor putea reacționa rapid prin transmiterea de mesaje sau puncte de vedere. Aplicația reprezintă, de asemenea, o bibliotecă în care activiștii sindicali pot accesa rapid deciziile luate la nivel de organizație, proiecte legislative, studii, analize, cercetări, etc.