Astăzi, 20 februarie 2025, Blocul Național Sindical (BNS) a participat la o reuniune de lucru cu Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), având ca obiectiv principal găsirea de soluții pentru problemele generate de Ordonanța „Trenuleț”.
Federația Sindicatelor Libere Independente ,,Energetica”, federație reprezentativă la nivel sectorial, afiliată la Confederația Blocul Național Sindical (BNS), se întâlnește astăzi, 18 februarie, la ora 14:00, cu reprezentanții Guvernului României pentru o primă rundă de negocieri, ca urmare a notificării transmise Guvernului privind declanșarea grevei împotriva politicii sociale și economice adoptate prin Ordonanța de Urgență nr. 156/2024 („Ordonanța-trenuleț”).
Suntem în pragul unui dezastru rutier și social! Desființarea Agențiilor de Control și Încasare (ACI), lipsa unui control al vehiculelor care nu respecta masele si dimensiunile maxime admise, distrugerea negocierilor colective și încălcarea drepturilor salariatilor sunt atacuri directe la siguranța infrastructurii rutiere și la angajații care o întrețin!
- BNS cere Guvernului reformă în agricultură! Dăm miliarde de lei de la bugetul de stat pe subvenții, iar agricultura a avut contribuție negativă la creșterea economică de anul trecut, în 2024 economia României a fost extrem de aproape de intrarea în recesiune.
- BNS, apel către Guvern: Faceți reformă în agricultură! Miliarde de lei se evaporă din buget în acest sector cu o performanță tot mai slabă
- BNS, discuții cu Comisia Europeană pe PNRR. Ce soluții are BNS pentru deblocarea a aprox. 20 de miliarde de euro pentru România
Astăzi, 13 februarie 2025, Blocul Național Sindical (BNS) a luat parte la o reuniune importantă, solicitată de reprezentanții Comisiei Europene, având ca temă principală de discuție implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. La întâlnire, au mai luat parte și alți reprezentanți ai confederațiilor sindicale și organizațiilor patronale reprezentative din România.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Blocului Național Sindical. Urmărește canalul și activează notificările pentru a primi cele mai noi informări despre activitatea BNS, apăsând butonul Follow și pictograma clopoțel.
Noua strategie de comunicare a Blocului Naționa Sindical marchează o schimbare semnificativă prin adoptarea unei identități vizuale moderne, prima de acest fel în ultimii 30 de ani. Aceasta reflectă un brand modern, cu idei și valori noi, menite să susțină drepturile lucrătorilor și să confere confederației un rol mai puternic în viața publică. Digitalizarea BNS va facilita un dialog mai eficient în domeniul politicilor muncii, oferind soluții concrete și vizibilitate sporită inițiativelor sindicale.
Specialiștii Blocului Național Sindical au realizat o analiză detaliată pe tema impactului pe care îl generează adoptarea Ordonanței ,,Trenuleț” (OUG nr. 156/2024).
Principalele efecte juridice și practice ale OUG nr.156/2024:
Blocul Național Sindical (BNS) a transmis o petiție oficială către Avocatul Poporului, solicitând acestuia să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu neconstituționalitatea Ordonanței de Urgență nr. 156/2024.
Considerăm că actul normativ în cauză, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1334 din 31 decembrie 2024, conține multiple încălcări ale prevederilor Constituției României. Ordonanța generează îngrijorări cu privire la impactul său asupra statului de drept și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.
Mai multe detalii regăsiți în documentul atașat.
Blocul Național Sindical atrage atenția că inițiativa cetățenească pentru modificarea Codului Muncii ajunge la vot în plenul Camerei Deputaților după 10 ani în care proiectul a fost ținut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României. Concret, proiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru ziua de luni, 27 ianuarie.
Facilitățile pentru angajații din IT, Construcții și Agricultură eliminate: cine plătește prețul?
Prin adoptarea „ordonanței trenuleț”, guvernul a eliminat facilitățile fiscale acordate angajaților din sectoarele I
Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României, afiliate la Blocul Național Sindical, își exprimă ferm dezacordul față de măsurile propuse de Președintele Senatului, domnul Ilie Bolojan și Secretarul General al Senatului, domnul Mario Ovidiu Oprea, privind modul de abordare a reorganizării instituției precum și a reducerii numărului de angajați. Mai exact, fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexității activității instituționale, președintele și Secretarul general al Senatului intenționează să reducă aproximativ 200 de posturi.