BNS: Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în stradă

  • BNS: Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în stradă
  • Sindicatul ,,MIPE Normalitate” anunță două zile de proteste în fața Ministerului Fondurilor Europene

 

Blocul Național Sindical informeză că Sindicatul ,,MIPE Normalitate”, sindicatul salariaților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), afiliat la Federația Publisind și BNS, va organiza un miting de protest în fața MIPE joi, 16 mai 2024, între orele 15 și 17 și vineri, 17 mai 2024, între orele 12 și 14.30, în aceeași locație.

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România!

 

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România! 15% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet  au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.

Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decat salariul minim pe economie.

Punctul de vedere al BNS pe tema transpunerii Directivei europene privind salariul minim

Având în vedere Proiectele de  Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, și de de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea procedurii de stabilire și aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce fac obiectul întâlnirii din data de 14.05.2024,

formulăm prezentele

Propuneri pentru transpunerea în dreptul intern a Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime a

COMUNICAT DE PRESĂ Mai puțin de 6 milioane de angajați din România asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.

       În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernul României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate,  în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.

       5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală. Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană.

       Raportat la PIB România, asigură cea slabă finanțare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente. 

       Fondul unic de asigurări de sănătate a avut în 2023 venituri reprezentând aproximativ 3,7% din PIB. Nici o țară europeană, conform EUROSTAT, nu asigură finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate sub 5,5%. La nivel european, angajații asigură doar în mică măsură finanțarea sistemului de asigurări de sănătate, de obicei aproximativ o treime din veniturile schemelor obligatorii de sănătate. În România angajații asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate.

       Trebuie menționat că în România sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasugurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asiguraț, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani și peste 4,8 milioane persoane au vârste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 și 60 ani, aproximativ 6 milioane au plătit contribuții la sistemul de asigurări de sănătate. 

       Mai puțin de 6 milioane de angajați asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale. Dacă avem în vedere că 20% din veniturile încasate de FNUASS sunt transferate către unitățile sanitare pentru acoperirea creșterilor salariale, atunci, în fapt, putem reține faptul că salariații asigura aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din FNUASS.

COMUNICAT DE PRESĂ Angajații români suporta finantarea bugetului public similar mediei europene, in timp penttu angajatorii români și alte categorii de persoane ocupate, situația este asemănătoare unui paradis fiscal.

        În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în continuare în atenția publicului inegalitățile din sistemul fiscal din țara noastră unde, din păcate, regăsim cea mai mare rată a riscului de sărăcie în muncă din Europa, dar și soluțiile pentru un sistem fiscal corect.

 

COMUNICAT DE PRESĂ - Romania are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe munca din Europa, in schimb are una din cele mai reduse poveri fiscale pe capital!

În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului fiscal din România a cărui situație este alarmantă și necesită o atenție imediată.

COMUNICAT DE PRESĂ - ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”

Blocul Național Sindical informează că va organiza un miting de protest, alături de cele 29 de federații afiliate, în data de luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.

Mesajul Blocului Național Sindical de Ziua Europei – 9 mai

Astăzi, cu prilejul zilei de 9 mai - Ziua Europei, Blocul Național Sindical își reafirmă angajamentul față de drepturile lucrătorilor și valorile europene fundamentale.

În această zi importantă, ne amintim de valorile fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea, democrația, drepturile omului, egalitatea și solidaritatea. Aceste valori trebuie să rămână întotdeauna în centrul eforturilor noastre comune.

COMUNICAT DE PRESĂ - Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România, afiliată la Blocul Național Sindical, informează că va organiza, astăzi, 8 mai 2024, între orele 10 și 13, un miting de protest în fața Guvernului României. Mitingul este aprobat de Primăria Municipiului București.

Comunicat de presă Lansare proiect Consolidarea operațională a Federației Sindicatelor Libere din România Cod SMIS 301657

Federația Sindicatelor Libere din România implementează proiectul Consolidarea operațională a Federației Sindicatelor Libere din România, cod SMIS 301657, proiect implementat în perioada 01 aprilie 2024 (data de începere a proiectului) – 31 martie 2026 (data de finalizare a proiectului) având o durată totală de 24 luni.

 

comunicat_lansare_proiect_FSLR.docx

Miting de protest la Agenția Națională pentru Sport în data de 23 aprilie 2024, ora 12.00

 

Cerem salarii cu care să ne putem crește copiii!

Sindicatul Național Sport și Tineret - SNST, membru al Federației PUBLISIND / Blocul Național Sindical – BNS, organizează un Miting de Protest la sediul Agenției Naționale pentru Sport din strada Vasile Conta nr.16, sector 2, București, în data de 23 aprilie 2024, între orele 12.00 – 14.00.

Ne-ați ignorat destul!

INFORMARE DE PRESĂ

Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naționale Poșta Română s-a încheiat în această dimineață, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă și înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București.