Featured

Propuneri de măsuri de recuperare și reziliență în industria textilă, elaborat de Federația Sindicatelor Libere din România (FSLR) și Braiconf

Semnalăm această scrisoare transmisă premierului României, Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea de către  Federația Sindicatelor Libere din România (FSLR), afiliată la Blocul Național Sindical, și reprezentanții companiei românești Braiconf. Scrisoarea este însoțită de un set de propuneri de măsuri de recuperare și reziliență în industria textilă, elaborat de cele două entități, pe care îl regăsiți atașat.

 

Scrisoare_Inaintare_BF_Propunere_Program_Guvernamental_Industria_Textila.docx

PROPUNERE_BF_Program_Guvernamental_Industria_Textila.docx

Featured

BNS sesizează Avocatul Poporului pe Ordonanța de Urgență care urmează să blocheze mii de mii de dosare în care se cer reparații ale drepturilor salariale și de pensie

Blocul Național Sindical informează că a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 62/2024 privind unele măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care vizează procesele ce au ca obiect drepturi salariale și de pensii!

Featured

Protest la nivelul Administrației Naționale Apele Române pentru ziua de mâine, 20 iunie

Protest la nivelul Administrației Naționale Apele Române pentru ziua de mâine, 20 iunie

❗️Blocul Național Sindical informează că, mâine, 20 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la sediul Apele Române, va avea loc ședința Consiliului de Conducere al acestei instituții în care se vor decide noile organigrame pentru toate structurile din Apele Române.

Featured

BNS, apel public către Guvern și Ministerul Justiției: Opriți ordonanța care va bloca mii de dosare în care se cer reparații ale drepturilor salariale și de pensie!”

 

Blocul Național Sindical face un apel public către Ministerul Justiției și Guvernul României să oprească promovarea ordonanței în forma actuală care vizează procesele ce au ca obiect drepturi salariale și de pensii!

Concret, BNS atrage atenția asupra impactului negativ pe care proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru soluționarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a proceselor privind prestațiile de asigurări sociale, îl va avea asupra sistemului judiciar și asupra justiției pentru angajați.

Featured

COMUNICAT DE PRESĂ - BNS solicită MMSS și CNPP să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie

Blocul Național Sindical solicită Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Prin această decizie, s-a adus o clarificare esențială în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unitățile de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui.

Featured

COMUNICAT DE PRESĂ - BNS anunță deschiderea a patru centre suport pentru organizatiile membre

  • Blocul Național Sindical anunță deschiderea a patru centre suport pentru organizatiile membre cu scopul de a oferi sprijin lucrătorilor din diferite zone ale țării

 Blocul Național Sindical (BNS) are plăcerea de a anunța un proces semnificativ de consolidare instituțională, prin deschiderea a patru centre suport în patru regiuni ale țării. Aceste centre sunt dedicate deservirii nevoilor membrilor de sindicat și a lucrătorilor care doresc să se alăture în viitor mișcării sindicale.

Featured

BNS: Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în stradă

  • BNS: Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în stradă
  • Sindicatul ,,MIPE Normalitate” anunță două zile de proteste în fața Ministerului Fondurilor Europene

 

Blocul Național Sindical informeză că Sindicatul ,,MIPE Normalitate”, sindicatul salariaților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), afiliat la Federația Publisind și BNS, va organiza un miting de protest în fața MIPE joi, 16 mai 2024, între orele 15 și 17 și vineri, 17 mai 2024, între orele 12 și 14.30, în aceeași locație.

Featured

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România!

 

Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului salarial din România! 15% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet  au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.

Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decat salariul minim pe economie.

Featured

Punctul de vedere al BNS pe tema transpunerii Directivei europene privind salariul minim

Având în vedere Proiectele de  Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, și de de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea procedurii de stabilire și aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce fac obiectul întâlnirii din data de 14.05.2024,

formulăm prezentele

Propuneri pentru transpunerea în dreptul intern a Directivei (UE) 2022/2041 privind salariile minime a

Featured

COMUNICAT DE PRESĂ Mai puțin de 6 milioane de angajați din România asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale.

       În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernul României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în atenția publicului povara prin care angajații români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate,  în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană.

       5,2% din români nu au avut în ultimul an acces la asistență medicală din motive ce tin de finanțare, liste de așteptare prea lungi sau distanța față de o unitate medicală. Situația se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu față de media europeană.

       Raportat la PIB România, asigură cea slabă finanțare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanțări mult mai consistente. 

       Fondul unic de asigurări de sănătate a avut în 2023 venituri reprezentând aproximativ 3,7% din PIB. Nici o țară europeană, conform EUROSTAT, nu asigură finanțare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate sub 5,5%. La nivel european, angajații asigură doar în mică măsură finanțarea sistemului de asigurări de sănătate, de obicei aproximativ o treime din veniturile schemelor obligatorii de sănătate. În România angajații asigura 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate.

       Trebuie menționat că în România sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasugurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asiguraț, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani și peste 4,8 milioane persoane au vârste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 și 60 ani, aproximativ 6 milioane au plătit contribuții la sistemul de asigurări de sănătate. 

       Mai puțin de 6 milioane de angajați asigură aproximativ 70% din finanțarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate și alte 3 milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale. Dacă avem în vedere că 20% din veniturile încasate de FNUASS sunt transferate către unitățile sanitare pentru acoperirea creșterilor salariale, atunci, în fapt, putem reține faptul că salariații asigura aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din FNUASS.

Featured

COMUNICAT DE PRESĂ Angajații români suporta finantarea bugetului public similar mediei europene, in timp penttu angajatorii români și alte categorii de persoane ocupate, situația este asemănătoare unui paradis fiscal.

        În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical aduce în continuare în atenția publicului inegalitățile din sistemul fiscal din țara noastră unde, din păcate, regăsim cea mai mare rată a riscului de sărăcie în muncă din Europa, dar și soluțiile pentru un sistem fiscal corect.

 

Featured

COMUNICAT DE PRESĂ - Romania are una din cele mai ridicate sarcini fiscale pe munca din Europa, in schimb are una din cele mai reduse poveri fiscale pe capital!

În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în fața Guvernului României, sub sloganul „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Național Sindical atrage atenția asupra sistemului fiscal din România a cărui situație este alarmantă și necesită o atenție imediată.