Finalizarea proiectului “DIGITAL SKILLS TRAINING”

Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (în calitate de Beneficiar) și Blocul Național Sindical (în calitate de Partener) au implementat proiectul “DIGITAL SKILLS TRAINING” (cod Mysmis 143260) în perioada 07 Octombrie 2022 - 31 Decembrie 2023.

INFORMARE DE PRESĂ - Federația Agrostar: Grevă la APIA!

           Având în vedere că până în prezent promisiunile făcute angajaților Centrelor Județene ale Agenției de Plăți si Intervenție pentru Agricultură nu s-au realizat, anunțăm calendarul acțiunilor pentru perioada următoare:

INFORMARE- Organizația de Femei BNS: Depunem eforturi consistente pentru ratificareaConvenției OIM 190 împotriva violenței la locul de muncă

Organizația de Femei a Blocului Național Sindical marchează cu respect și determinare Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și își propune să elimine complet violența asupra femeilor din societatea românească. Conform rezoluției Adunării Generale a ONU din 1999, 25 noiembrie reprezintă un moment de comemorare și acțiune împotriva uneia dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel global - violența împotriva femeilor. Această zi este marcată în fiecare an pentru a comemora asasinarea, la 25 noiembrie 1960, a celor trei surori Mirabal, cunoscute și sub numele de "Las Mariposas" (Fluturii), în Republica Dominicană.

Organizația de Femei BNS se angajează ferm să lupte împotriva acestei realități crunte. În ultimul an, am susținut campanii pentru schimbări instituționale, am contribuit la educația publică privind violența sexuală și de gen, și am propus implementarea unor măsuri concrete pentru protecția victimelor. Continuăm să cerem înființarea unui centru pentru victime în fiecare județ, monitorizarea agresorilor prin brățări electronice și activarea COJES la nivelul fiecărui județ.

Organizația de femei BNS salută avizarea proiectului de lege pentru ratificarea Convenției OIM nr. 190 împotriva violenței și hărțuirii la locul de muncă. Organizatia de femei BNS s-a alăturat cu propuneri concrete, celor peste 40 de organizatii, semnatare a scrisorii intitulate “Recomandări privind armonizarea cadrului legal, politicilor publice și practicilor instituționale anti-hărțuire în lumea muncii la standardele C190 și ale R206”, document ce a fost transmis la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si la Ministerul Familei , Tineretului si Egalității de Șanse.

Publicăm mai jos câteva statistici importante, din surse publice, care arată nivelul ridicat al violenței din societatea românească:

  • Aproape 80.000 de cazuri de violență domestică s-au produs în familiile din România, în primele 9 luni ale acestui an (2023). Majoritatea lor au fost înregistrate în mediul rural, arată datele Poliției Române.
  • Conform datelor Centrului Filia, una din patru românce a fost agresată fizic sau sexual de actualul sau fostul partener.
  • Cifrele violenței domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor, declara în ianuarie 2023, ministrul Familiei, Gabriela Firea.
  • În 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecție (din care 28% au fost încălcate), 38 de femei și două fete minore au fost ucise de partener sau membri ai familiei, 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie, au fost înregistrate 392 de cazuri de hărțuire. În ultimii opt ani, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie.
  • În 2020, au avut loc 26.809 cazuri documentate de violență, iar 80% din acestea au avut loc împotriva femeilor, conform statisticilor VIF. În nouă din zece cazuri agresori au fost bărbați care aveau o relație apropiată cu victima, fiindu-le soț, concubin, părinte. În cazurile de viol, 94% din victime sunt femei și fete, iar 95% din agresori sunt bărbați.
  • Un raport publicat de Comisia Europeană în martie 2021 indică faptul că numărul de acte domestice violente a crescut considerabil în multe dintre statele Uniunii Europene în primăvara anului 2020 – cu 32% mai multe în Franța, cu aproape 20% în plus față de raportările din anul precedent în Lituania, iar lista continuă.
  • Conform raportului Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, la nivelul anului 2021, peste o treime din violența fizică împotriva femeilor (37%) are loc acasă, cu efecte psihologice pentru 69% din victime. Aproape trei din patru cazuri de hărțuire sexuală (72%) împotriva femeilor sunt comise de o persoană pe care nu o cunosc.

Violența se manifestă în societate în diverse moduri:

Violență fizică

  • Este cea mai cunoscută formă de violență domestică și cea către care escaladează celelalte tipuri de violență în familie. Include vătămarea corporală, mascarea urmelor sub forma unor accidente și supunerea victimei la activități epuizante.

Violență verbală

  • Este primul pas al violenței domestice. Insultele, amenințările, cuvintele degradante sau umilitoare sunt folosite de partener pentru a-și impune poziția dominantă.

Violență psihologică

  • Are ca scop controlul. De cele mai multe ori motivând gelozia, agresorul începe să controleze toate aspectele vieții victimei.

Violență socială

  • Treptat, victima este izolată de familie, de prieteni sau colegi. Agresorul îi interzice frecventarea locului de muncă, contactarea familiei sau a prietenilor. 

Violență economică

  • Controlul resurselor financiare face ca victima să fie captivă în relație. Interzicerea activității profesionale sau interzicerea dreptului de a poseda lucruri sunt doar câteva dintre metodele prin care agresorul își menține controlul.
Violență spirituală
·       Implică subestimarea, ridiculizarea sau interzicerea accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase și impunerea altor valori, care fac ca victima să își piardă identitatea.
Violență sexuală
·       Partenerii încep să considere că femeia are obligația de a avea relații sexuale cu bărbatul, oricând și oricum, chiar dacă acestea implică brutalitate, relații sexuale forțate sau acte degradante.
Violență cibernetică
·       Comportamentele agresive sunt pedepsite de lege inclusiv atunci când se întâmplă online. Hărțuirea online, publicarea de imagini intime fără acordul victimei, controlul mijloacelor de comunicații sunt considerate violență cibernetică.
 
 

Informațiile utile, în ajutorul victimelor violenței, pot fi obținute de aici:

Să luptăm împreună pentru o societate în care femeile sunt libere de orice formă de violență! Alege să nu fii o victimă!

 

VIOLETA ANDREI,

Președinte Organizația de Femei BNS

 

INFORMARE

Blocul Național Sindical organizează, în perioada 22-24 noiembrie inclusiv, în incinta Hotel Mercure Bucharest Unirii, Programul-cadru de instruire ,,Digitalizarea pieței muncii”.

APEL AL PREȘEDINTELUI BLOCULUI NAȚIONAL SINDICAL, DUMITRU COSTIN, CĂTRE TOȚI LIDERII DE FEDERAȚII ȘI SINDICATE AFILIATE

Domnul Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical face un apel către toți liderii de federații și sindicate afiliate confederației BNS să transmită, în regim de urgență, observațiile cu privire la proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Lansare Ghid privind hărțuirea pe criterii de sex și hărțuire morală la locul de muncă

Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin a participat ieri, alături de președinta Organizației de Femei a Blocului Național Sindical, Violeta Andrei la evenimentul de lansare a Ghidului privind hărțuirea pe criterii de sex și hărțuirea morală la locul de muncă, eveniment organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

BNS investește în formarea profesională a propriilor activiști sindicali

Blocul Național Sindical a lansat ieri, 13.02.2022, cursul „Tehnici și abilități de comunicare, recrutare și negocieri colective”, curs organizat în cadrul proiectului „Investiții în competențe, o șansă pentru creșterea calității ocupării”, proiect cofinanțat din Fondul Social European.

 Cursul se înscrie în strategia confederației de consolidare a organizațiilor sindicale membre și de îmbunătățire a dialogului social la nivel de unitate, sectorial și național.

ACORD DE COLABORARE ÎNTRE ALIANȚA SINDICATELOR DIN TEHNOLOGIA INFORMAȚIILOR ȘI COMUNICAȚII ,,ANTIC” DIN ROMÂNIA ȘI FEDERAȚIA SINDICATELOR DIN COMUNICAȚII DIN REPUBLICA MOLDOVA

În urma acordului de cooperare dintre Blocul Național Sindical și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, semnat la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, la Palatul Parlamentului, în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a ministrului Muncii, Marius Budăi, anunțăm un nou parteneriat între sindicatele românești și cele de peste Prut.