INFO
iulie 2011
Majoritatea candidatilor pentru un loc de munca considera ca in Romania exista discriminare la angajare, potrivit unui sondaj efectuat pe BestJobs.ro in perioada 24 - 25 septembrie 2008. Dintre cei 2.016 respondenti, 91 la suta au declarat ca din punctul lor de vedere exista discriminare la angajare, cele mai intalnite forme fiind cele in functie de varsta si etnie.
Cercetarea arata ca, in general, persoanele cu o singura calificare, care au varsta de peste 40 de ani, mai ales in provincie, au probleme mai mari la reangajare, deoarece angajatorii prefera persoanele tinere fiindca vor colective mai dinamice, persoanele mai in varsta au probleme mai mari de sanatate, ceea ce le face mai mult timp indisponibile la munca, majoritatea dintre ele au copii, ceea ce le limiteaza munca prestata peste program.
De asemenea, persoanele mai in varsta tind sa se adapteze mai greu la schimbari si au capacitatea de invatare mai redusa decat tinerii, iar nu in ultimul rand exista perceptia ca persoanele cu experienta vor cere salarii mai mari decat tinerii. Totusi, pe termen mediu, din cauza deficitului fortei de munca din Romania, angajatorii vor fi obligati de situatie sa accepte mai usor si persoanele trecute de anumita varsta, constatand ca acestea sunt mai loiale fata de firma si sunt mai determinate decat tinerii.
In ceea ce priveste discriminarea in functie de etnie, in general persoanele de etnie roma sunt evitate, din cauza perceptiei negative larg raspandite. Un alt sondaj realizat pe BestJobs.ro, in perioada 26 - 29 septembrie 2008, arata ca aproape o treime dintre angajatii romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca. Dintre cei 2.708 respondenti, 27,9 la suta au raspuns afirmativ la intrebarea "Ai avut vreo relatie la locul de munca?", situatia fiind explicata prin faptul ca angajatii stau impreuna zece ore pe zi, iar multi dintre ei se intalnesc si dupa orele de program sa socializeze, deci infiriparea unor astfel de relatii este o consecinta fireasca.
"Aparitia relatiilor intre angajatii aceleiasi firme poate crea o atmosfera mult mai dinamica in cadrul firmei. Aceasta atmosfera se incadreaza perfect in tipologia barbatului si femeii moderne si poate influenta pozitiv rezultatele angajatului, respectiv a firmei", a declarat Alexandra Dinca, Marketing Manager Noi2.ro. Cu toate acestea, multe companii au reguli foarte stricte impotriva acestor relatii, deoarece pot scade eficienta muncii ambelor persoane.
In cazuri extreme, persoanele respective sunt obligate sa paraseasca firma. Urmatorul sondaj realizat pe BestJobs.ro, tot in septembrie, a reliefat faptul ca cei mai multi dintre cei care au aplicat cred ca elementul cel mai important intr-un CV este experienta. La intrebarea "Care crezi ca este cel mai important lucru la un CV?", 66 la suta dintre cei 1.855 de candidati au raspuns "experienta", 8,6 la suta - educatia, 6 la suta - formatarea textului, 5,6 la suta - scrisoarea de intentie atasata, 3,6 la suta - limbile straine, 3,2 la suta - referintele, 3 la suta - abilitatile IT si 3,7 la suta - altele. Specialistii afirma ca, intr-adevar, experienta este cel mai important element dintr-un CV, cu mult peste educatie, limbi straine sau abilitati IT.
"Economia romaneasca are nevoie de angajati care stiu sa faca ceva, nu neaparat sa aiba o educatie supradimensionata", spun ei. BestJobs.ro s-a lansat in anul 2000. In prezent, peste un milion de CV-uri se afla in baza de date a site-ului, care are peste 70.000 de companii - client, cel mai mare numar de pe piata de recrutare.
(Sursa: Agentia de Presa AGERPRES)