27 iulie 2022 – Astăzi lansam Ghidul pentru angajați si angajatori „Navigating the Transition to a Digital World of Work”.

27 iulie 2022 – Astăzi lansam Ghidul pentru angajați si angajatori „Navigating the Transition to a Digital World of Work”.

Digitalizarea, poate cea mai importantă transformare din lumea modernă a muncii, schimbă modul în care lucrăm, comunicăm și trăim. Aceste transformări, care nu au echivalent în istorie, implică o adaptare rapidă atât din partea lucrătorilor și a organizațiilor / întreprinderilor pentru a-și păstra locul în ansamblul socio-economic actual si viitor.

Procese complexe de adaptare a afacerilor, a fluxurilor, de adaptare a competentelor, a indivizilor, antrenează schimbări profunde care fie şi numai prin simplă viteză reprezintă o provocare de mare amploare, cu un impact indiscutabil asupra angajaților, angajatorilor și a organizațiilor în general.

Ghidul pe care îl lansam propune o serie de recomandări utile pentru navigarea cu succes prin ceea ce numim transformare digitală, tranziția către o lume digitală a muncii care pe lângă elemente pozitive, comportă şi unele elemente disruptive. Noțiuni ca poziționarea organizației, foaie de parcurs către digitalizare, competente interdisciplinare, gândire critică, flexibilitate cognitivă, inovație si creativitate, resurse şi eficiență, cooperare, abordări combinate, beneficii comune sunt noțiuni abordate de acest material, cu obiectivul de a oferi o platforma de reflecție asupra digitalizării şi implicațiilor sale şi de a oferi un punct de start pentru acțiunile de atenuare a potențialelor consecințe negative și de a permite realizarea beneficiilor.

Deși viitorul se anunță a fi diferit de lumea de pana ieri, este un viitor pe care îl putem gestiona şi pentru care ne putem prepd constructiv munca și viața personala, noile tehnologii și interacțiunea umană, economia și societatea. Orice scenariu pozitiv care include aceste elemente este un scenariu care poate fi construit într-un singur mod: printr-o colaborare solidă și un dialog social real şi permanent.

Descărcați PDF:EN

Acest ghid este elaborat in cadrul proiectului WorkTransitionCEE – un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană care reunește șase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria și Slovacia (angajatorii și reprezentanții angajaților deopotrivă) pentru a înțelege mai bine riscurile, provocările și oportunitățile din Industria 4.0. pentru tranziția locurilor de muncă în Europa Centrală și de Est.

Ghidul a fost elaborat şi este disponibil in limba engleză - în perioada următoare acesta va fi disponibil şi în limba română


Sursa: Departamentul de Presa BNS