COMUNICAT DE PRESĂ - Blocul Național Sindical

COMUNICAT DE PRESĂ - Blocul Național Sindical

Pentru că Guvernul este surd la solicitările noastre și la problemele cu care se confruntă românii zi de zi, Blocul Național Sindical a demarat un val de proteste în toată țara! Acestea fac parte din campania intitulată ”Sfârșitul crizei costului vieții - Creșterea salariilor, taxarea profiturilor!”, organizată în toată Europa de Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC).

 

Prima manifestație organizată de Blocul Național Sindical a avut loc astăzi, 27 octombrie 2022, în fața Prefecturii Iași, între orele 12 și 14. La mitingul de protest, au participat aproximativ 500 de sindicaliști. Le transmitem, încă o dată, guvernanților că această criză pe care o traversăm este determinată de lăcomia companiiilor care fac profituri excesive, nu de salariile plătite angajaților! 
 
Pe această cale, atragem atenția că trebuie să aibă loc urgent o creștere a salariului minim pe economie și a celorlalte salarii obținute prin negocieri colective! Guvernul trebuie să elimine inechitățile salariale din sistemul bugetar prin aplicarea Legii cadru nr. 153/ 2017. Executivul trebuie să vină cu un set de măsuri de protecție și susținere a locurilor de muncă. 
 
În ceea ce privește protecția socială, Guvernul trebuie să adopte măsuri care să țină cont de veniturile familiilor, încât gospodăriile din România să își poată plăti facturile la gaze și energie electrică. N-am văzut din partea coaliției de guvernare propuneri pentru a plafona costurile facturilor la utilități, deși ne confruntăm cu cele mai mari scumpiri din ultimele două decenii! 
 
Nu în ultimul rând, cerem modificarea Legii dialogului social pentru a susține încheierea contractelor colective de muncă la nivel de sector și a permite acoperirea cu contracte colective de muncă a cel puțin 80% dintre lucrători. Ca românii să nu mai sufere din cauza facturilor uriașe, autoritățile ar trebui să taxeze profiturile excesive realizate de companiile din domeniul energiei. 
 
Blocul Național Sindical va continua acțiunile de protest în perioada următoare și în alte județe ale țării.
 
PERSOANĂ DE CONTACT: 
Sorin Turcu, președinte filiala BNS Iași -0731.750.798

flyer miting