Comunicat de presa - Digitalizarea începe cu partenerii sociali

Comunicat de presa - Digitalizarea începe cu partenerii sociali

Sindicatele, patronatele și autoritățile au spus start viitorului digital bazat pe echitate și productivitate, la seminarul „Acordul cadru al partenerilor sociali europeni privind digitalizarea și perspectivele sale de dialog social la nivel național”, organizat de Blocul Național Sindical (BNS), în proiectul european WorkTransitionCEE.

 

Pentru prima dată în România, printr-o abordare coerentă şi structurată, partenerii sociali au pus în discuție Acordul-cadru privind Digitalizarea Framework Agreement on Digitalisation) încheiat în 2020 de partenerii sociali europeni, și implicațiile acestuia în ceea ce privește dialogul social la nivel național.

Evenimentul la care au participat parteneri sociali – sindicate si patronate, reprezentanți ai autorităților cu responsabilități legate de piața muncii, dialog social, ocupare, educație si formare profesionala, a însemnat crearea platforma de reflecție, analiza şi ulterior de acțiune pentru lărgirea şi eficientizarea cadrului de dialog social la nivel național, contribuind totodată la o mai buna înțelegere a schimbărilor pe care piața muncii le parcurge, în special în contextul digitalizării.

Președintele Confederației Patronale Concordia, Steven van Groningen, Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie, Directorul Direcției Politici de Ocupare, Competențe şi Mobilitate Profesională, Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, Tania Grigore și Inspectorul General de Stat, Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu au prezentat punctele de plecare ale viitorului muncii în era digitală.

“Trebuie să avem încredere unii în ceilalți, să împărtășim experiențe și să discutăm despre riscurile și oportunitățile pe care le identificăm, pentru a putea construi o nouă arhitectură a muncii, una bazată pe echitate și productivitate. Niciunul dintre noi, angajatori sau sindicate, nu are răspunsurile despre cum ar trebui abordate aceste transformări, dar judecând complexitatea lor, niciunul dintre noi nu poate fi într-o poziție favorabilă fără celălalt - angajații fără companii productive, companiile fără angajați competenți. Transpunerea acordului cadru al partenerilor sociali europeni privind digitalizarea poate reprezenta baza unei noi construcții sociale și suntem bucuroși să pornim această conversație astăzi.”, a declarat președintele Concordia, Steven van Groningen.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a subliniat dorința partenerilor sociali de a fi parte a transformării digitale. „Contextul digitalizării nu are voie să ne găsească în ipostaza de spectatori pasivi ai unor evenimente care vor determina schimbări ample în viața noastră, în activitatea noastră profesională, în viitorul economiei şi societății românești. Trebuie să fim activi, informați şi implicați în toate aceste schimbări. Cine nu se poziționează activ în interiorul acestui proces, ci în afara lui şi își asumă rolul de spectator pasiv, va fi primul care decontează costul acestor transformări, iar aceasta înseamnă deprofesionalizare, sărăcie şi excluziune socială. Eu nu îmi doresc ca oamenii pe care îi reprezint să îngroașe rândurile cetățenilor vulnerabili din această țară. Şi din acest motiv contribui cu toată energia, cu întreaga mea echipă, cot la cot alături de toți cei care vor o schimbare în bine a României, o îmbunătățire a standardului de viață a cetățenilor.”

Toți participanții au contribuit la cele două grupuri de lucru, ce vizau două tipuri de provocări. Primul, Competențele digitale, asigurarea ocupării și modalitățile de conectare și deconectare, iar cel de-al doilea, Inteligența artificială și garantarea principiului controlului uman și respectul pentru demnitatea umană. A fost un prim pas pe drumul consolidării unui parteneriat între organizațiile sindicale, organizații patronale şi autorități publice pentru îndeplinirea obiectivelor privind asigurarea unor tranziții profesionale care să protejeze și să dezvolte carierele lucrătorilor în paralel cu creșterea nivelului de competențe şi a productivității muncii.

Seminarul este parte a proiectului WorkTransitionCEE – proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, ce aduce împreună șase parteneri sociali reprezentativi din Europa Centrală și de Est, (Concordia (RO), BNS (RO), MGYOSZ/BusinessHungary (HU), VASAS (HU), RUZ (SK), NKOS (SK)) pentru a studia in detaliu riscurile, provocările și oportunitățile pentru piața muncii în Industria 4.0. WorkTransitionCEE își propune să capaciteze partenerii sociali din Romania, Ungaria şi Slovacia să joace un rol mai important în tranziția către noua lume a muncii și să consolideze dialogul social european, pentru punerea în aplicare a Acordului cadru autonom privind digitalizarea.

Ce se va întâmpla în următorii ani cu milioane de cetățeni europeni afectați atât de automatizare, cât și de criza COVID-19 și ce abilități trebuie să dezvoltăm pentru a ține pasul cu o lume a muncii în continuă schimbare, sunt întrebări la care proiectul WorkTransitionCEE va încerca să găsească răspunsuri.

WorkTransitionCEE își propune de asemenea să evidențieze importanța unui dialog social european puternic și necesitatea de a pune în aplicare Acordul-cadru autonom privind digitalizarea pentru a optimiza beneficiile și pentru a face față mai bine provocărilor digitalizării.

docxComunicat Seminar - WorkTransitionCEE


Sursa: Departamentul de Presa BNS