C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă  - BNS: CEREM AUTORITĂȚILOR SĂ IA MĂSURI URGENTE PENTRU A EVITA UN DEZASTRU

C O M U N I C A T D E P R E S Ă - BNS: CEREM AUTORITĂȚILOR SĂ IA MĂSURI URGENTE PENTRU A EVITA UN DEZASTRU

  • TERMOCENTRALA MINTIA A RĂMAS FĂRĂ PERSONAL
  • PERICOL IMINENT DE DEZASTRU LA TERMOCENTRALA MINTIA
  • PERICOL DE DEZASTRU PENTRU SATELE DIN AVALUL TERMOCENTRALEI MINTIA
  • BNS: CEREM AUTORITĂȚILOR SĂ IA MĂSURI URGENTE PENTRU A EVITA UN DEZASTRU

Blocul Național Sindical, prin afiliatul său Federația Energetica, informează că începând cu data de 25.09.2023, orele 24:00, Termocentrala Mintia a rămas fără personal pentru mentenanță și menținerea în siguranță a instalațiilor după ce proprietarul a denunțat unilateral contractul cu firma de mentenanță.

La acest moment, barajul de pe râul Mureș din Mintia Sat reprezintă un pericol iminent, iar neexploatarea în condiții de siguranță poate duce la un dezastru pentru satele aflate în aval, cât și la un dezastru ecologic – în condițiile în care termocentrala nu are autorizație de funcționare. Au fost transmise masuri clare de către autorități, dar ignorate complet de către proprietar.

Autoritatile A.N. Apele Române Hunedoara, cât și cele din Județul Mureș au dat dispoziții clare ca barajul să fie supravegheat și exploatat în permanență, 24 din 24, de către personal autorizat. Având în vedere dezastrele care s-au întamplat în ultima perioadă, atragem atenția autorităților competente să ia măsurile necesare deoarece proprietarul termocentralei, Mass Global Energy, ignoră total legislația română, cât și cea europeană făcând o confuzie totală între România și Irak.

De asemenea, depozitul de zgură și cenușă Mal Drept Mureș și depozitul de zgură și cenușă Bejan au rămas fără supraveghere deși aceste obiective trebuie supravegheate în permanență.

Instalațiile electrice din Termocentrala Mintia de 6 KV(6000 KW) au rămas fără personal autorizat de întreținere și supraveghere – condiție obligatorie pentru Sistemul Energetic Național.

Atragem atenția autorităților competente să ia măsuri urgente pentru evitarea unor dezastre de proporții. De asemenea, solicităm autorităților locale să verifice  activitatea societății deoarece pune în pericol siguranța cetățenilor,  a mediului și a sistemului energetic.

Informații de contact:

Claudiu Gal, președinte Federația Energetica: 0729 070 548

Mircea Crișovan, vicepreședinte Federația Energetica: 0722 658 912