Grevă japoneză declanșată de angajații din Oficiul Național al Registrului Comerțului, 17-21 iulie 2023

Ne opunem discriminării și cerem eliminarea inechităților salariale!

Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federația PUBLISIND și la Blocul Național Sindical – protestează împotriva inechităților salariale și a discriminării salariaților din ONRC față de celelalte categorii de angajați din familia ocupațională „justiție”. În antiteză, în raport cu importanța activităților derulate de ONRC și cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariați în actualul context economic și financiar marcat de obligațiile legate de implementarea PNRR, nivelul salarial actual se situează la cel mai scăzut nivel din categoria funcțiilor din familia ocupațională „justiție”.

SAONRC trage un semnal de alarmă asupra acestor chestiuni prin declanșarea grevei japoneze, cum mențiunea că dacă nu vom avea un dialog social cu reprezentanții Guvernului, acțiunile vor escalada prin inițierea conflictului colectiv de muncă și implicit GREVĂ.

Prima acțiune de protest cu rol de avertisment se derulează în perioada 17-21 iulie 2023: membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest și își vor îndeplini atribuțiile de serviciu cu exces de zel, conform legii.

Revendicări:

  1. Eliminarea discriminărilor și a inechităţilor salariale din familia ocupaţională “Justiţie”,

ONRC fiind instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiție.

  1. Plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă şi a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în
  2. Ocuparea prin concurs a posturilor vacante și eliminarea practicii de compensare a lipsei de resurse umane prin suprasolicitarea personalului
  3. Dialog social real pe marginea noii legi de salarizare a personalului bugetar anunțate de guvernanți.

Pentru susținerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României, însă până la acest moment nu există angajamente sau perspective clare de soluționare.