Featured

INFORMARE DE PRESĂ - Inițiativa cetățenească susținută de Blocul Național Sindical pentru modificarea Codului muncii ajunge la vot după 10 ani în care a fost ,,uitată” în sertarele Comisiei de muncă

Blocul Național Sindical atrage atenția că inițiativa cetățenească pentru modificarea Codului Muncii ajunge la vot în plenul Camerei Deputaților după 10 ani în care proiectul a fost ținut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României. Concret, proiectul figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru ziua de luni, 27 ianuarie.

Reamintim că, în 2015, Blocul Național Sindical a susținut o inițiativă cetățenească pentru modificarea Codului muncii, conform prevederilor constituționale. România impune condiții extrem de restrictive pentru o astfel de inițiativă: este necesar ca aceasta să fie semnată de peste 100.000 de cetățeni, din majoritatea județelor țării, cu un minimum de 5.000 de semnături din cel puțin un sfert dintre acestea. În plus, toate listele de semnături trebuie avizate de primării pentru conformitate. În ciuda faptului că inițiativa civică susținută de BNS a respectat toate cerințele constituționale și a fost depusă legal la Parlament, procesul a fost blocat. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat la data de 2 septembrie 2015 și transmis Camerei Deputaților, unde trebuia să fie dezbătut și votat până pe 2 octombrie 2015. Cu toate acestea, în loc să fie supus unei discuții transparente și unei decizii asumate, proiectul a fost "pus la sertar". De atunci, a figurat ca fiind "în dezbatere" la Comisia de muncă până acum.

Ce ne arată asta? Modul în care partidele politice parlamentare aleg să ignore inițiativele cetățenești și să submineze unul dintre puținele instrumente prin care cetățenii pot influența în mod direct legislația. Este o dovadă clară a unei disfuncționalități grave, care erodează încrederea în instituțiile democratice și în respectul față de voința populară.

Astăzi, BNS solicită Parlamentului României ca adoptarea proiectului să fie amânată pentru a putea fi completat și corectat, în acord cu legislația existentă și cu nevoile actuale ale lucrătorilor și pieței muncii.