Mesajul BNS de Ziua Internațională pentru eliminarea discrimării rasiale

Astăzi este Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. Cu această ocazie, Blocul Național Sindical, organizație sindicală reprezentativă cu peste 300 de mii de membri în componență, atrage atenția că discriminarea rasială continuă să afecteze milioane de muncitori de pe întreg globul și astăzi, fiindu-le încălcate demnitatea, respectul și egalitatea de șanse.  

Crizele multiple actuale prin care lumea trece sau a trecut recent– de sănătate, socială, economică, climatică- sunt suportate în mod disproporționat de femei și bărbați care s-au aflat mult prea multă vreme la marginea societăților noastre din cauza discriminării, excluderii, exploatării și abuzului.  

Totodată, toate rapoartele de specialitate arată că o creștere a extremei drepte în regiunile lumii înseamnă, de fapt, și o alimentare a rasismului. 

Blocul Național Sindical, afiliat la Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), luptă alături de sindicatele din Confederație  împotriva rasismului și xenofobiei. Considerăm că trebuie dezvoltate, la nivel european, programe care să combată discursul extremei-dreapte prin care muncitorii sunt dezbinați.  

Astăzi, de Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, sindicale din Europa cer un nou contract social care să ne ajute să construim societăți naționale mai democratice, incluzive și echitabile!