Punctul Național de Contact pentru aplicarea recomandărilor propuse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) funcționează în baza H.G. nr. 420/2005, modificat prin H.G. nr. 1430/2024.
Punctul Național de Contact pentru Conduita Responsabilă în Afaceri (PNC) are un rol esențial în promovarea și implementarea Liniilor Directoare ale OCDE pentru Întreprinderile Multinaționale. Atribuţiile Punctului Naţional de Contact, prezentate în Liniile Directoare pentru Întreprinderi Multinaţionale al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) sunt:
- Promovarea Conduitei Responsabile în Afaceri (RBC):
- PNC are ca obiectiv principal încurajarea respectării Liniilor Directoare OCDE pentru Întreprinderile Multinaționale.
- Acesta diseminează informații relevante către comunitatea de afaceri și alte părți interesate.
- Gestionarea cazurilor specifice:
- PNC gestionează plângerile legate de implementarea Liniilor Directoare.
- Aceste plângeri pot proveni de la diverse surse, inclusiv comunități afectate, angajați, sindicate, ONG-uri sau persoane fizice.
- Oferirea unui forum de discuții:
- PNC oferă un cadru pentru dialog și asistență între comunitatea de afaceri, organizațiile patronale și alte părți interesate.
- Scopul este de a analiza și rezolva problemele într-un mod eficient și conform cu legislația.
- Sprijinirea eforturilor guvernamentale:
- PNC sprijină eforturile guvernamentale pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea coerenței politicilor privind conduita responsabilă în afaceri.
- Promovarea adoptării regulilor OCDE:
- PNC este dedicat promovării adoptării regulilor OCDE atât în rândul companiilor, cât și al părților interesate.
- Acesta servește ca un catalizator al discuțiilor și un promotor al responsabilității sociale corporative.
Punctul Naţional de Contact oferă un forum de discuţii şi acordă asistenţă comunităţii de afaceri, organizaţiilor patronale şi altor părţi interesate pentru a analiza aspectul în cauză într-un mod eficient, în timp util şi în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Liniile Directoare OCDE pentru Întreprinderi Multinaţionale conţin o serie de recomandări adresate de guvernele naţionale întreprinderilor multinaţionale, precum şi principiile şi standardele voluntare în vederea unei conduite responsabile în afaceri la nivel global, în conformitate cu legislaţia existentă.
Liniile Directoare OCDE îsi propun ca modul de operare al întreprinderilor multinaţionale să fie corelat cu politicile guvernamentale, pentru a consolida încrederea reciprocă între întreprinderi şi societatea în care operează, pentru a sprijini îmbunătăţirea climatului investiţional şi pentru a spori contribuţia la procesul de dezvoltare durabilă realizat de întreprinderile multinaţionale.
Liniile Directoare OCDE pentru Întreprinderi Multinaţionale acoperă domenii cum ar fi:
- Ocuparea şi relaţiile industriale
- Protecţia mediului
- Drepturile omului
- Combaterea mitei, a solicitării de mită și a extorcării
- Protecţia consumatorilor
- Concurenţa
- Fiscalitatea
- Ştiinţa şi tehnologia
- Furnizarea informaţiilor la nivel corporativ
Potrivit H.G. 1430/2024 PNC are următoarea Componență:
- Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior
- Ministerul Afacerilor Externe
- Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
- Ministerul Justiției
- Ministerul Finanțelor
- Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru dezvoltare durabilă
Participă la lucrările PNC în calitate de invitați permanenți:
- Banca pentru Investiții și Dezvoltare
- EXIM – Banca Românească
De asemenea, H.G. 1430/2024 prevede înființarea unui Comitet Consultativ al PNC. Pot fi membre în Comitetul Consultativ organizațiile sindicale și patronale recunoscute ca reprezentative la nivel național conform legii privind dialogul social, organizațiile patronale afiliate Business at OECD (BIAC), organizațiile sindicale afiliate Trade Union Advisory Council (TUAC), respectiv organizațiile societății civile afiliate OECD Watch.
Scopul principal al Comitetului Consultativ este de a oferi consiliere și de a asigura o perspectivă echilibrată și reprezentativă asupra problemelor legate de conduita responsabilă în afaceri.
Membrii Comitetului Consultativ al PNC sunt selectați pentru un mandat de patru ani, pe baza interesului exprimat, contribuind astfel la transparența și eficacitatea activității PNC.
Documente:
- Liniile Directoare OCDE pentru Întreprinderi Multinaționale privind Conduita Responsabilă în Afaceri: https://read.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/oecd-guidelines-for-multinational-enterprises-on-responsible-business-conduct_81f92357-en#page8
- Ghidul OCDE privind Diligența Necesară pentru o Conduită Responsabilă în Afaceri: https://mneguidelines.oecd.org/due-diligence-guidance-for-responsible-business-conduct.htm
- Recomandarea OECD privind rolul Guvernului în promovarea Conduitei Responsabile în Afaceri: https://mneguidelines.oecd.org/oecd-recommendation-on-the-role-of-government-in-promoting-rbc.htm
- Pagina OCDE privind conduita responsabilă în afaceri: https://www.oecd.org/en/topics/responsible-business-conduct.html
- Liniile Directoare OCDE pentru Întreprinderi Multinaționale privind Conduita Responsabilă în Afaceri (rezumat): https://investromania.gov.ro/web/wp-content/uploads/2024/06/Rezumat-Ghidul-OCDE-pentru-Intreprinderi-Multinationale-pentru-Conduita-Responsabila-in-Afaceri.pdf
Contact
Pentru mai multe informații privind activitatea Punctului Național de Contact puteți să accesați https://investromania.gov.ro/web/punctul-national-de-contact/
Punctul Național de Contact pentru aplicarea recomandărilor propuse de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în Ghidul pentru Întreprinderi Multinaționale:
E-mail: