- Angajații singurului producător de antene 3G/4G/5G din Europa declanșează conflictul colectiv de muncă și sesisează ITM Timișoara.
- Salariații ERICSSON ANTENNA TECHNOLOGY ROMÂNIA S.R.L din Timișoara refuză pomana de 1 euro (5 lei), acordată de companie, pentru bonurile de masă
Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC), membră a Blocul Național Sindical, împreuna cu afiliatul său Sindicatul Liber ProducțieTimișoara Ericsson, informează că, începând de astăzi, 27 noiembrie 2023, a declanșat conflictul colectiv de muncă și solicită ITM Timisoara CONCILIEREA CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCA DECLANȘAT LA NIVELUL UNITĂȚII ANGAJATORULUI ERICSSON ANTENNA TECHNOLOGY ROMÂNIA S.R.L TIMISOARA.
Cea mai importantă solicitare adresată conducerii este acordarea unei măriri salariale de 500 de lei net, care, in opinia angajaților, ar putea acoperi inflația din ultimul an.
Până în prezent, nu s-a realizat nicio analiză referitoare la câți bani au pierdut angajații prin neindexarea salariilor la nivelul ratei inflației din 2020 și până în prezent - de când Ericsson a preluat unitatea din Timișoara. Există o mare diferență între creșterea salariului minim pe economie (la nivel net, peste 700 de lei) și stagnarea salariilor lucratorilor din ERICSSON ANTENNA TECHNOLOGY ROMÂNIA S.R.L TIMISOARA
Având în vedere cifra de afaceri a companiei, de 565.697.250 lei (peste 130.000.000 euro) la nivelul anului 2022, și de faptul ca aceasta este realizată de către angajați, este mai mult decât evident ca lucrătorii nu sunt răsplătiți la adevărata lor valoare pentru munca depusă, fiind încurajată salarizarea precară.
O altă solicitare a Alianței Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC) vizează plata a 10 salarii compensatorii în caz de concediere colectivă. Această solicitare a fost condiționată de mărirea programului de lucru: de la 8 ore cu pauză inclusă, la 8 ore și plus 30 de minute pauză, dar și cu reducerea numarului de salarii compensatorii de la 10 la 6 ca număr. Aceste condiționări nu au fost acceptate de lucratori deoarece, în prezent, se lucrează:
- în condiții riscante
- sub influența undelor electromagnetice, atunci când se ridică și se testează antenele de telecomunicații 2G, 3G, 4G, 5G,
- la bandă cu flux continuu
- cu cositor, care este toxic.
Majoritatea companiilor își asumă pe proprie răspundere condițiile de lucru din zona de producție, încadrându-se în condiții normale de lucru, semnând un document în acest sens. Acest înscris ar trebui să aibă corespondență în realitate și nu doar să figureze la dosar, pur si simplu, printre alte hârti, în eventualitatea unui control al ITM.
Revendicările noastre sunt totalizate în 15 puncte, dar cele mai importante sunt cele care au o componență financiară, acestea fiind printre cele mai presante probleme ale lucrătorilor din cadrul Ericsson.
Alianța Sindicatelor din Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ANTIC) , afiliată la Blocului Național Sindical, este o federație repezentativă în sectorul de negociere colectivă din telecomunicații, cu sindicate afiliate din domeniile: IT, Call-Center, activități de productie în domeniul telecomunicațiilor,magazine specializate de comunicații electronice, etc.
Informații de contact:
Cristiana Matei, președinte ANTIC / 0766426770