Featured

Comunicat de presa FNL - Grevă la Filarmonica de Stat Sibiu

  • Aristiștii de la Filarmonica de Stat Sibiu, în grevă după ce conducerea filarmonicii a refuzat negocierile pentru contractual colectiv de muncă

 

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) membru al Federației Naționale a Lucrătorilor, afiliată la Blocul Național Sindical, organizație sindicală reprezentativă la nivelul angajatorului Filarmonica de Stat Sibiu¸ având în vedere epuizarea tuturor căilor legale cu privire la concilierea conflictului colectiv de muncă apărut ca urmare a refuzului angajatorului de a negocia și încheia contractul colectiv de muncă, document cât se poate de important în ceea ce privește relațiile de muncă și sociale din cadrul filarmonicii, va declanșa în data de 9.11.2023 între orele 20-2015 greva de avertisment pentru o durată de 15 min., iar din respect față de publicul meloman această primă formă de protest extrem are o durată atât de mică.

În situația în care managementul instituției dar și Consiliul Județean Sibiu nu vor găsi soluții pentru ieșirea din această situație conflictuală și după consultarea membrilor, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu va analiza oportunitatea declanșării grevei generale pe perioadă nedeterminată.

Atragem atenția opiniei publice cu privire la faptul că, deși Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a dorit reglementarea prin contractul colectiv de muncă a drepturilor și obligațiilor salariaților Filarmonicii de Stat Sibiu, în timpul negocierilor prin propunerile avansate de către conducerea instituției, propuneri absurde care nu au legătură cu dispozițiile legale conducerea filarmoinicii a ignorat cu obstinență propunerile sindicatului respingând chiar prevederi copiate din actele normative.

În altă ordine de idei, chiar în ziua grevei de avertisment salariații membri de sindicat sunt obligați prin contractul individual de muncă și fișa postului să fie prezenți în cadrul instituției pentru repetiția generală urmând ca după repetiția generală să repete individual, fie în instituție, fie acasă sau oriunde au posibilitatea, urmând ca începând cu orele 18:30 să fie prezenți la spectacol. Prezența la spectacol reprezintă muncă suplimentară potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 120 din Legea 53/2003) iar munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, iar salariații nu și-au exprimat acordul.

În egală măsură conducerea instituției nu acordă lucrătorilor repaosul săptămânal, respectiv 48 de ore consecutive pentru simplu motiv că se pun concerte și spectacole.

Managerul instituției îi consideră pe angajatii sai ca fiind ”inteligență artificială” prin faptul că programează concerte și spectacole fără a da posibilitatea instrumentiștilor să se pregătească, ori această deficiență apreciem că vine ca urmare a pregătirii acestuia, respectiv faptul că a ” studiat Fizică-Chimie, iar mai apoi a ajuns la București. A urmat cursuri în străinătate și a colaborat cu mari dirijori internaționali.”, potrivit propriilor declarații din ”Ora de Sibiu”.

Astfel lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploatați cu bună știință de către conducerea instituției, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidența orelor de muncă și suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă, dar conducerea instituției nu are niciun respect față de lege, iar prevederile legale mai mult îi încurcă. În acest context managerul institutiei a ales nerespectarea legii și săvârșirea de abuzuri asupra propriilor salariați, abuzuri prin nerespectarea timpului de muncă, de odihnă, a regimului delegării, a normelor de protecție și securitate în muncă.

Față de toate acestea, membri de sindicat au decis declanșarea grevei de avertisment în speranța sensibilizării Consiliului Județean Sibiu și a instituțiilor cu competențe de a stopa abuzurile și hărțuirea la care sunt supuși lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu dar și imixtiunea angajatorului în organizația sindicală prin presiunile făcute pe membri prin sanctiuni disciplinare, concedieri și prin alte acte materiale.

PREȘEDINTE,

Horațiu Raicu

 

 

 

 

Tel. Contact - Monica Florescu – 0771.553.067

                        - Horațiu Raicu – 0727.888.385