Featured

COMUNICAT DE PRESĂ - Sindicatul Culturalia: Angajații Ministerului Culturii și ai Direcțiilor județene de cultură, în grevă japoneză timp de o săptămână

  • Sindicatul Culturalia: Angajații Ministerului Culturii și ai Direcțiilor județene de cultură, în grevă japoneză timp de o săptămână
  • Sindicatul Culturalia: Angajații Ministerului Culturii vor protesta în fața instituției săptămâna viitoare
  • Sindicatul Culturalia: Vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii și alte evenimente naționale importante

 

Sindicatul Culturalia, afliat la Blocul Național Sindical, informează că a demarat greva japoneză la nivelul Ministerului Culturii și la nivelul Direcțiilor județene pentru Cultură timp de o săptămână.

Sindicatul Culturalia apelează la această formă de protest pentru că Guvernul României trebuie să înțeleagă că nu se mai poate continua cu această indiferență față de salariații Ministerului Culturii și salariații din Direcțiile Județene pentru Cultură.

Membrii Sindicatului Culturalia merită să aibă aceleași drepturi, precum colegii din alte instituții, dat fiind că absolut nimic nu ne diferențiază profesional, doar salariile! Avem numai obligații la fel, din păcate.

Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puțini și „neimportanți”, însă vom avea și noi un cuvânt de spus cât de curând. Poate atunci când vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională.

Am fost oropsiții soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a Țării.

De astăzi, timp de o săptămână, am început să purtăm banderole albe în semn de nemulțumire față de politicile salariale discriminatorii și față de nerespectarea hotărârilor judecătorești. De săptămâna viitoare, vom ieși în fața instituțiilor până ce ne vor fi ascultate doleanțele.

Iată „egalitatea” dintre ministere:

Un salariat la Ministerul Culturii în comparație cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază:

  • Consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii: 8.195 lei BRUT + alte sporuri
  • La Ministerul Mediului: 15.104 lei + alte sporuri legale
  • La Ministerul Muncii: 10.243 lei + alte sporuri legale

Direcțiile județene

  • Consilier superior 5 – 10.079 lei Direcția pentru Agricultură Sălaj

6.109 lei

  • 626 lei Direcția de Impozite și Taxe Locale S3
  • 675 lei Primăria Municipiului București
  • 109 lei Direcțiile pentru Cultură

O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an.